Doç. Dr. Adem Palabıyık: “AK Parti, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ‘Büyük çadır’ politikasını uygulamalıdır”

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kültürel ve Sosyal Çalışmalar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Adem Palabıyık, AK Parti’nin bölge siyaseti ile alakalı olarak siyasal analizlerde bulund

Politika 18.09.2021 11:08:28 0
Doç. Dr. Adem Palabıyık: “AK Parti, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ‘Büyük çadır’ politikasını uygulamalıdır”
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.09.2021 11:08

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kültürel ve Sosyal Çalışmalar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Adem Palabıyık, AK Parti’nin bölge siyaseti ile alakalı olarak siyasal analizlerde bulundu. Palabıyık, “AK Parti, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde ‘Büyük Çadır’ politikasını uygulamalıdır” dedi.

AK Parti’nin bölgedeki siyasetine ilişkin konuşan BEÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabıyık, “Siyaset literatüründe önemli kavramlardan biri olan ’büyük çadır’ kavramı vardır. Bu kavram büyük ya da geniş kapsamlı taraf, seçmenleri farklı bakış açıları ve ideolojilerden çekmeyi amaçlayan bir tür siyasi oluşum olarak tanımlanır. Bu anlayış belirli bir ideolojiyi savunan ve bu ideolojiye bağlı olan seçmenleri arayan diğer partilerin aksine çeşitli ideolojilerden oluşan bir yaklaşıma sahiptir. Tüm siyasi görüşlerin desteklenmesi amaçlanmaktadır ve bir anlamda tarihsel blok kavramını aşan siyasal bir mücadeledir. AK Parti’nin, özellikle seçim sürecinde işlevselleştirmeye çalıştığı tarihsel blokların daha ötesinde olan ‘büyük çadır’ pratiği, HDP’yi pasifleştirecektir. Ayrıca sadece HDP’nin tabanında değil, AK Parti’ye sempati duyan fakat şu ya da bu sebepten başka siyasal arenada yer alan kesimlerin de AK Parti’ye yönelmesine sebep olacaktır” dedi.

“Büyük çadır siyaseti karşısında ‘Millet İttifakı’ çabucak çözülür”

“AK Parti’nin uygulayacağı ‘büyük çadır’ politikası karşısında Millet İttifakı ancak sarı gazetecilik, yani abartılı ve içi boş propaganda yapabilir ve hızlıca çözülür” diyen Palabıyık, sözlerine şöyle devam etti:

“Millet İttifakı’nın her siyasal söylemini sol popülizm ve Gulaş komünizmine dayandırması ve siyasal yelpazesini kategorilendirememesi siyasal krize sebep olacaktır. Tabanlar arasındaki sosyolojik farklılıklar şimdiden su yüzüne çıkmış ve liderlik tercihleri arasındaki görüş farklılıklarını ortaya koymuştur. Muhalefet partileri arasında karizmatik bir lider olmadığı için hala liderlik konusunun muğlak olduğunu ve Cumhur İttifakı’nın muhalefet partilerinin tabanlarına yönelik izleyeceği ‘büyük çadır’ politikası sonucunda ciddi kazanımlar elde edeceği aşikardır. Çünkü Millet İttifakı’nın geleceğe yönelik önemli bir siyasal kriz yaşayacağını bölge halkı görmüştür. Özellikle HDP ve İyi Parti arasındaki sosyolojik tezat, Millet İttifakı’nın sonunu getirebilir.”

“Büyük çadır AK Parti’ye siyasal hareketlenme sağlayacaktır”

Büyük çadır siyasetinin AK Parti’nin manevra alanını genişleteceğini belirten Palabıyık, “AK Parti, ‘büyük çadır’ kavramını pratikleştirirken sadece Saadet Partisi ile değil, yerel dinamiklerle de görüşmekte ve yerel siyasi aktörleri de genişleyen siyasal alana dahil etmeye çalışmaktadır. Böylece bir sentez olarak alınacak siyasal kararlar ‘büyük çadır’ içinde uygulanabilir hale gelecektir. Siyasal mozaik olarak da kabul edilen ‘büyük çadır’ kavramı, AK Parti’nin ülke siyaseti içinde yeniden ürettiği bir siyasal hareketlenme olacaktır. HDP’nin ve diğer muhalif partileri siyasal kanatları, bu çadır içinde yer alamayacağını anladığı için ontolojileri bölgede ürettikleri siyasete borçlu olduğu nefretin içinde hapsolmuş vaziyettedir. AK Parti’nin, muhalif tabana yönelik söylemlerini güncellemesi muhalefet partilerinin tabanları ile siyasal kanatları arasında ciddi uçurumlar oluşturabilir. Böylece gönlü AK Parti’den yana olan fakat muhalefet partileri içinde bulunan vatandaşlar yüzlerini yeniden AK Parti’ye döndürecektir” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ