CHP'den Danıştay'a 'referandum' başvurusu

CHP’nin Avukatı Atilla Kart, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) oylama devam ederken saat 16.10-16.15 civarında tüm sandık kurullarına, il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırdığı 16 Nisan 2017 tarih 560 sayılı idari işlemine yönelik Danı?

Politika 21.04.2017 18:58:12 0
CHP
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.04.2017 18:58

CHP’nin Avukatı Atilla Kart, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) oylama devam ederken saat 16.10-16.15 civarında tüm sandık kurullarına, il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırdığı 16 Nisan 2017 tarih 560 sayılı idari işlemine yönelik Danıştay nezdinde başvurularını yaptıklarını belirterek, "Yaptığımız başvuruda, yapılan başvurunun kesin sonucuna kadar yürütmenin durdurulması talebinde de bulunduk. Bu karar netleşmeden YSK’nın seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerekir" dedi.

CHP, mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle Danıştay’a başvurdu. Dava dilekçesinin verilmesinin ardından YSK’ya gelen partinin Avukatı Atilla Kart basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 49 milyon oya sahip çıktıklarını vurgulayan Kart, "Sadece hayır oyu verenlerin hukukuna değil. Evet oyu verenlerinde hukukuna da sahip çıkıyoruz. 25 milyon evet oyu veren, 24 milyon hayır oyu veren vatandaşlarımıza aynı duyarlılıkla sahip çıktığımızı ifade etmek isterim. Bu vatandaşlarımızın iradelerine sahip çıktığımız gibi 80 milyon vatandaşımızın da hak ve hukukuna sahip çıkıyoruz. Bunu önemle ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Başvurunun yasal ve anayasal dayanağına ilişkin Kart, “Anayasanın 79.maddesine göre 1. fıkrasına göre yargı organları, burada kastedilen YSK’dır, seçimlerin genel yönetimi ve denetimiyle sorumludur. Denetimden kasıt oy tasnifi bitmiştir, oy kullanımı bitmiştir, tasnif yapılmıştır. O tasnif aşamasında ilçe ve iller üzerinden gelen YSK’ya intikal eden itiraz veya şikayet yoluyla intikal eden o talepler hakkında YSK adeta bir yargı organı gibi değerlendirme yapar ve bir karar verir” şeklinde konuştu.

“YSK’nın idari işlemine yönelik olarak Danıştay nezdinde bu başvuruyu yaptık”

Sandıkların kapanmasından, oy tasnifi yapılmasından evvel yapılması gerekenlerin 298 sayılı kanunun 77. maddesi 98. maddesi ve 101. maddesinde anlatıldığını aktaran Kart, “YSK’nın oylama devam ederken saat 16.10-16.15 civarında tüm sandık kurullarına, il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırdığı 16 Nisan 2017 tarih 560 sayılı işlemine yönelik olarak idari işlemine yönelik olarak yargı merci olan Danıştay nezdinde davamızı açtık, bu başvuruyu yaptık. Burada tam kanunsuzluk hali söz konusu. Hukuka ve yasaya aykırılıktan söz etmiyorum. Yok hükmünde olan idari bir işlemden söz ediyorum. İnanıyoruz ki Türkiye Cumhuriyetindeki anayasal kurumların büyük ölçüde işlevini kaybetmesine rağmen biz halen Türkiye’de bu temel gerçekleri ifade edecek yargı mercilerinin bulunduğuna inanıyoruz. O yargı mercilerinin de Türkiye’nin barışına, demokrasisine sahip çıkma sorumluluğu olduğuna inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Bu karar netleşmeden YSK’nın seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerekir”

“Orada talebimiz kabul edildiği takdirde Danıştay’ın gerekçesi önemlidir” diyen Kart, şunları kaydetti:

“Yaptığımız başvurunun niteliğine göre gerekçe çok açıktır. Mühürsüz olduğu açık olan, geçersiz olduğu sabit olan o oyların, mutlaka bu nasıl anlaşılacak? Bu mutlaka yeni baştan bir tasnifi gerektirir. Öncelikle tasnifi yapılması gereken sandıkların olduğunu biliyoruz. Geçersiz olan zarflar ve pusulalara yönelik zaten bir tutanak tutmamışsanız o başlı başına hukuki anlamla sakatlıktır. Bilinçli olarak ya da bilinçsiz olarak çoğu zaman işlem kavramıyla karar kavramı birbirine karıştırılıyor. Yaptığımız başvuru idari işleme karşıdır. Yargısal denetim niteliğindeki karara karşı değildir. O sebepledir ki, yaptığımız başvuruda, yapılan başvurunun kesin sonucuna kadar yürütmenin durdurulması talebinde de bulunduk. Danıştay’a yaptığımız başvuruya esas alarak YSK Başkanlığına o dilekçeyi ilgi tutarak ayrıca bir dilekçe verdim. Bu durumu izah ettik dilekçede. Bu karar netleşmeden YSK’nın seçim sonuçlarını kesinleştirmemesi gerekir. Bu kesinleştirmenin yapılmaması anlamında yürütmenin durdurulmasını talep ettik. YSK, bu kadar açık ihlale rağmen, tam kanunsuzluk olgularına rağmen seçimin sonucunu kesinleştirme yoluna gittiği takdirde daha evvel yapmış olduğu anayasal ihlali daha da ileri boyutlara taşımış olacaktır, yeni bir anayasal ihlaline yol açmış olacaktır.”

“Bizim yaptığımız başvurunun bireysel başvuru kapsamındaki başvurularla ilgisi yok”

AYM ve AİHM’e şu anda da başvuru yapılabileceğini söyleyen Kart, “ Bizim yaptığımız başvurunun bireysel başvuru kapsamındaki başvurularla ilgisi yok. Yaptığımız başvuru tümüyle idari işleme yönelik olarak o yasal ve anayasal çerçevede yaptığımız bir başvurudur. Buradan bu kadar net olan olgulara rağmen olumsuz bir karar çıkması halinde bu karara karşı da tüm kanun yolları hem iç hukuk ve uluslararası hukuk anlamında değerlendirme yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Hayır oyu veren vatandaşlardan mühürsüz oy kullananların da olduğunu belirten Kart, “Hem ‘evet’ hem ‘hayır’ oyu veren vatandaşlarımızın iradesine sahip çıkıyoruz” dedi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ