CHP İl Başkanı Kiraz: '5-6 yıldır bankaya olan borçlar faiziyle erteleniyor'

Politika 6.04.2018 17:15:07 0
CHP İl Başkanı Kiraz:
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.04.2018 17:15
CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, son günlerde yaşanan don olayının ardından üreticilerin yine mağdur olacağını belirterek, “5-6 yıldır bankaya olan borçlar faiziyle erteleniyor" dedi.
CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Battalgazi İlçe Başkanı Bahattin Öner ve parti yöneticileriyle birlikte Battalgazi Ziraat Odası’nı ziyaret ederek, üreticilerin sorunları hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar ziyarette yaptığı konuşmada, 15 yıldır AK Parti döneminde en büyük sıkıntıyı çiftçilerin çektiğini belirterek, “Malatya da en çok sıkıntı çeken illerden birisi. Karadeniz Bölgesi, çadırkenttir. 80 lira, 200 lira destek alırken bizler 10 lira gibi komik bir rakam yardım alıyoruz. Üreticinin borçları erteleniyor, borçlar sadece anaparayla ertelense neyse, faizi hesaplanıp anaparaya eklenip, anaparaya dönüşüp tekrar faizsiz bir şekilde erteleniyor. Zaten çiftçinin gücü olsa borcunu niye ertelesin ki. Çiftçi bu borcu ödeyemez. Ancak arazisini, traktörünü neyi varsa satacak ki zirai borçlarını ödesin. Kılıçdaroğlu grup toplantısında zirai borçları ödeyeceğiz dedi, inşallah öyle olur. Olmazsa da hükümet bu durumdan ders alır da oradan yola çıkarak bu duruma bir çözüm bulur" ifadelerini kullandı.

“Faiz anaparayı geçti”
CHP İl Başkanı Enver Kiraz ise "Ziraat Odaları Malatya açısından önemli. Malatya’nın ekonomisi, Malatya üreticisinin geçim kaynağı olan her yıl bu mevsimlerde kayısı üreticilerinin tedirginlikleri başlıyor. Don, dolu, sel gibi çeşitli felaketlerle karşı karşıya kalıyorlar. Çok sayıda üretici Tarım Sigortaları Havuz İşletmesine (TARSİM) sigorta yaptırmamış durumda. TARSİM’den kaynaklı sorunlar devam ediyor. Yıllardır dile getiriyoruz ancak çözüme ulaştırılmıyor. Kalıcı bir devlet politikası oluşturulması gerektiğini ifade ediyoruz. Biz söylemekten usandık, ama birileri dinlemekten usanmadı. Çiftçi borçları son 5-6 yıldır faiziyle birlikte erteleniyor. Faiz anaparayı çoktan geçti. Üreticinin ödeyecek hali kalmadı. Dolayısıyla elinde para olmadığı için TARSİM’e sigorta yaptıramıyor. Fındığı sigorta ettiren üreticiyle kayısıyı sigortalatan çiftçi arasında ödenen rakamlar arasında büyük fark var” ifadelerini kullandı.

“Ekonomik krizin en fazla etkilediği kentlerden biri Malatya”
“Alan bazlı destek bir türlü Malatya çiftçisine uygulanmadı” diyen Kiraz, "Fındıkta, üzümde taban fiyat uygulanırken, kayısı için uygulanmamasını haksızlık olarak değerlendiriyoruz. Malatya üretici kaderiyle baş başa bırakılıyor. Kayısı çok tutsa dert, az tutsa dert. Birçok çiftçinin sigorta yaptırmadığı için, birkaç gün önce vuran don, üreticiyi perişan etmiş durumda. Üreticilerden çok sayıda telefon alıyoruz. Doğal afet yaşanıyor. Her yıl aynı nakaratı dinliyoruz. Tespit yapılıyor diyecekler. Sonra soğuktan değil, fizyolojik dökülme diyecekler. İşçiye ödeme yapmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Kayısı üreticisi girdiği girdaptan çıkamıyor. Bıkmadan usanmadan onların sorunlarına sahip çıkmaya, sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz. İktidarın duyarsızlığı, Malatya’nın kaldırabileceği bir duyarsızlık değil. Malatya halkıyla, esnafıyla iç içeyiz. Malatya ekonomisi çok kötü bir durumda. Ekonomik krizin en fazla etkilediği kentlerden biri Malatya. Ağaçlarını don vurmuş üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Genel başkanımızın da zaman zaman dile getirdiği gibi, üreticilerin bankalara olan borçlarının faizlerin silinip, anaparanın taksitler halinde ödenmesi gerekiyor. Yoksa binlerce üretici daha icralık olacak” şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ