2020 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşme takvimi belli oldu. Komisyona yarın sunulacak bütçenin geneli üzerindeki görüşmeler ise 6 Kasım Çarşamba günü yapılacak.
TBMM (AA) - 2020 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşme takvimi belli oldu.
2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporlarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki müzakereleri bir ay sürecek.
Buna göre, Bütçe Kanunu Teklifi ile Kesinhesap Kanunu Teklifi, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulacak.
29 Kasım Cuma günü ise 2020 yılı bütçe teklifi maddelerinin görüşülmesiyle, bütçenin komisyondaki müzakereleri sona erecek.
Bütçe Kanunu Teklifi, Kesinhesap Kanunu Teklifi'nin geneli ve Sayıştay raporları üzerindeki görüşmeler ise bir hafta ara verildikten sonra 6 Kasım Çarşamba günü başlayacak.
TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kurumların 2020 yılı bütçelerinin görüşme takvimi şöyle:
7 Kasım Perşembe: TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu, Sayıştay.
8 Kasım Cuma: Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, Helal Akreditasyon Kurumu.
11 Kasım Pazartesi: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu.
12 Kasım Salı: Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı.
13 Kasım Çarşamba: Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü.
14 Kasım Perşembe: Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, 127 üniversite.
15 Kasım Cuma: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Kapadokya Alan Başkanlığı.
18 Kasım Pazartesi: Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu.
19 Kasım Salı: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu.
20 Kasım Çarşamba: Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu.
21 Kasım Perşembe: İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı.
22 Kasım Cuma: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü.
25 Kasım Pazartesi: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanlığı, Türkiye Uzay Ajansı.
26 Kasım Salı: Milli Savunma Bakanlığı.
27 Kasım Çarşamba: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu.
28 Kasım Perşembe: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü.
29 Kasım Cuma: Cumhurbaşkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı.
Çalışmalar saat 10.00'da başlayacak2020 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Kesinhesap Kanunu Teklifi'nin maddeleri de 29 Kasım Cuma günü ele alınacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bakanlıkların bütçelerini görüşmeye her gün saat 10.00'da başlayacak ve günlük programın bitimine kadar çalışacak. Komisyon, pazartesi günleri ise çalışmalarına saat 11.00'de başlayacak.
Fuat Oktay Bütçe Kanun Teklifi'nin sunumunu yapacakCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2020 yılı bütçesinin sunumunu gerçekleştirecek.
2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile AK Parti hükümetlerinin 18, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ise 2'nci bütçe kanun teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Ekim'de TBMM'ye sunulmuştu.
Bu kapsamda bütçe görüşmelerine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda saat 14.30'da yapacağı sunumla başlanacak.
Bütçe sunumunun ardından komisyon üyelerinin hazırlıkları için komisyon çalışmalarına yaklaşık 2 hafta ara verilecek.
Komisyonda, 6 Kasım'da bütçenin geneli üzerindeki görüşmelere başlanacak, takvime göre 29 Kasım'da bütçe görüşmelerinin komisyon aşaması tamamlanacak.
Komisyonda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve 16 bakanlığın bütçesinin yanı sıra 40 genel bütçeli kamu idaresi, 127 üniversite, 47 özel bütçeli kamu idaresi, 10 düzenleyici ve denetleyici kamu idaresi olmak üzere toplam 224 kamu idaresinin bütçesi görüşülecek.
Bununla birlikte Sayıştay tarafından hazırlanan Genel Uygunluk Bildirimi, Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu, Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu, Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu ve Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporu olmak üzere 5 genel denetim raporu ele alınacak.
2020 yılı bütçe giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 14'lük artışla 960 milyar liradan 1 trilyon 95 milyar liraya, bütçe gelirlerinin ise 880 milyar liradan 956,6 milyar liraya yükselmesi öngörülüyor. 3 yıllık dönemde de bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3'ün altında olması hedefleniyor.
Muhabir: Sinan Uslu,Ali Kemal Akan