Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Dünya ucuz şeker üretimi ile öne çıksa da bizim sağlıklı üretim ile öne çıkmamız lazım" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Malatya Şubesinin Malatya Şeker Fabrikası Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen 21. Olağan Genel Kuruluna katıldı. Burada konuşan Bakan Tüfenkci, ülkenin önemli bir sürece girdiğini belirterek, 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasına değindi. Türkiye’nin büyümesi gerektiğini ifade edenlerin ‘evet’te, Türkiye’nin eski sisteminin kaymağını yiyenlerin ise ‘hayır’da birleştiğini belirten Tüfenki, “Bir de bildiğiniz gibi terör örgütlerine bakın onlar ne diyor. Yurt dışındaki egemen güçlere bakın onlar ne diyor, ondan sonra bir de bizim Türk insanına bakın, millete bakın onlar ne diyor. Kim nerede birleşiyor hep beraber görmüş oluyoruz. Biz istiyoruz ki güçlü bir işçimiz olsun, güçlü bir çiftçimiz olsun, güçlü bir Türkiye olsun, güçlü bir yönetim olsun. Daha fazla insanımıza iş sağlayacak ortamlar olsun. Bunun için de 16 Nisan’da bir oylamaya gideceğiz. Bunun için de herkesin yarınlarını, memleketi düşünerek 16 Nisan’da evet demesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Bakan Tüfenci, pancarın yetiştirilmesi zor ama o kadar da stratejik bir ürün olduğunu ifade ederek, üreticilere çağrıda bulundu. Tüfenkci, “Dünya ucuz şeker üretimi ile öne çıksa da bizim sağlıklı üretimle öne çıkmamız lazım. Bu üretim sahalarını da artırmamız lazım. Atıl vaziyette olan ve bulunduğu coğrafya itibari ile de randımanlı çalışmayanları bir kenara bırakarak ama randımanlı çalışanları ve ekim alanları ile beraber ayakta tutmak ve rekabet edebilir hale getirmekte gerekir. Çiftçinin emeği var, işçinin ekmeği var burada. Emekle ekmeği bir araya getirip üretimimizi de artırmamız lazım” dedi.
“Üretimi artırmamız gerekir”
Bakan Tüfenkci, Türkiye’de şeker üretiminin bazı alanlarda eksiye doğru gittiğini dile getirerek, “Bizim bu üretimleri artırmamız gerekir. Biz istiyoruz ki bizim sanayicimizde bizim fabrikalarımızda dünya ile rekabet edebilsin. Buradan, bu fabrikalardan ekmek yiyen başta işçilerimiz olmak üzere çiftçilerimiz, sadece pancar üreticisi çiftçisi yok, bunun hayvansal üretim boyutu var, çevresel boyutu var. Bütünü ile bu ekosistemin tekrardan elden geçirilerek bizim üretimimizi sürdürmemiz lazım. Pancardan üretimimizi sürdürmemiz lazım" şeklinde konuştu.
Kongrenin hayırlı olmasını dileyen Tüfenkci, "Hep beraber Malatya, Elazığ şeker fabrikamızı daha rantabl hale getireceğiz ve hep beraber üretimimize devam edeceğiz inşallah” dedi.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, konuşmasında şeker fabrikalarının özelleştirme sürecine değinerek, "Malatya Şeker Fabrikası dahil olmak üzere B ve C portföyündeki kapatılmasıyla alakalı yaşanılan süreçleri biliyoruz. Sempozyuma davet edildiğimde fabrikaların özelleştirme ve kapatılma kararları son aşamaya gelmişti. Sendika üyelerimiz değerli başkanlarımız Genel Merkezimize gelip bizlerle görüştüğünde, Başbakanımıza konuyu arz ettiğimizde yapılan çalışmalarla, özelleştirmeye Cumhurbaşkanımız ile Maliye Bakanımız ve Özelleştirme İdaresinin vermiş olduğu talimatla fabrikaların özelleştirilmesi durduruldu. Malatya ve diğer illerdeki şeker fabrikaları çalışmaya, üretmeye, ülkeye ve millete kazandırmaya devam ediyor. Bu konuda ben inanıyorum ki Şeker İş Sendikasının Cumhurbaşkanımıza çok büyük teşekkürleri var. Şeker fabrikalarının bundan sonraki süreci ile alakalı olarak da çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Çalık, Türkiye’nin çok önemli bir sürece girdiğini de hatırlatarak, "Üreten Türkiye için bugüne kadar yapılan çalışmalar gibi şimdi çok önemli bir sürece girdik. 16 Nisan büyük Türkiye için, demokrasinin tesisi için, millet egemenliğinin kayıtsız ve şartsız devam etmesi için, tüm vatandaşlarımızın daha güçlü bir Türkiye’ye uyanabilmesi için 16 Nisan’da emekçi kardeşlerimin de evet diyeceğini biliyorum" ifadelerini kullandı.
“Gözümüz gibi bakmalıyız”
Daha sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, “Bu güzel şekeri üretip, sofralarımıza gönderen Malatya Şeker Fabrikası çok güzel işlere imza atıyor. Üretim alanında pek çok şeker fabrikasından daha ileri düzeyde olan şeker fabrikasının değerini çok iyi bilmeliyiz. 1956 yılında işletmeye açılan, Malatya’nın devlete ait üretim yapan tek fabrikası olarak kalan şeker fabrikasına sadece bu özelliğinden olsa bile gözümüz gibi bakmalıyız” dedi.
Aralarında Malatya Şeker Fabrikasının de yer aldığı şeker üretim fabrikalarının özelleştirmek istendiğini söyleyen Ağbaba, “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin cinayet olduğunu, binlerce üreticinin açlığa mahkum edileceğini, yan ürünleriyle birlikte devletin maddi yönden büyük kayıp yaşayacağını belirtmiştik. O dönem Şeker İş Sendikası Genel Merkezi ile birlikte sendikanın Malatya Şube Başkanı Nuri Murat bu mücadeleye ortak olarak, Malatya Şeker Fabrikamızın satışını durdurmayı başarmıştık. Bir kez daha bir siyasetçi olarak değil, bu kentin bir evladı olarak sendikamıza Malatya için verdiği mücadeleden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Genel Kurula Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Şeker İş Sendikası yönetimi ve davetliler katıldı.