Pir Ali Baba Türbesi düzenlenen törenle açıldı

Pir Ali Baba Türbesi düzenlenen törenle açıldı

Genel 13.12.2024 13:04:35 0
Pir Ali Baba Türbesi düzenlenen törenle açıldı
Tarih: 13.12.2024 13:04 Güncelleme: 13.12.2024 13:04
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Pir Ali Baba Türbesi, 1001 Hatim geleneği kapsamında düzenlenen törenle vatandaşların hizmetine açıldı.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, törende yaptığı konuşmada, “İslam’ın bayraktar şehri Erzurum, Yüce Allah’ın insanoğlunun selamete ermesi için gönderdiği kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i başında tac ederek asırladır süre gelen bu muhteşem geleneği yaşatmaya devam etmektedir. Bilindiği gibi her bölgenin ve her yörenin kuşkusuz kendine has manevi bir takım gelenek ve görenekleri vardır. Erzurum’da ise öyle bir gelenek var ki; şehri adeta baştan başa ve bucaktan bucağa manevi bir tat ve lezzet iklimiyle buluşturuyor. Rivayet edilir ki; Pir Ali Baba Hazretleri, Erzurum’un depremlerden ve sair musibetlerden korunması amacıyla Binbir Hatim okunmasını buyurur 1500’lü yıllarda başlatılan bu gelenekle okunmasına başlatılan hatimler at üzerindeki hafızlar tarafından şehrin dört bir yanı gezilerek de okunur Tabi, okunan Kelamullah olunca, bu kadim şehirde de bir Kur’an iklimi hâsıl olur Böylesine müstesna bir geleneği bizlere kazandıran Pir Ali Baba Hazretlerinin kabrinin bulunduğu alana bizler de türbe inşaa ettik. Yapımında emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Rabbim, aziz şehrimizin 1001 hatim ile anılmasına vesile olan Pir Ali Baba Hazretleri ve tüm âlimlerimizi cennetiyle cemaliyle müşerref kılsın” diye konuştu.

Vali Çiftçi: “İnşallah bu sene biraz daha bir hafta daha uzun süreceği için hatimlerin 80 bine ulaşacağını ümit ediyorum”
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi de, “1001 hatim programı 13 Aralık 2024 tarihi itibariyle başlıyor. Bir ay sürecek ve 17 Ocak 2025 tarihi itibariyle de 1001 hatim programımız tamamlanacak. Pir Ali Baba’nın 500 yıl önce başlatmış olduğu bu gelenekle yılın son 18 gününü hatimlerle uğurlayacağız, yine 2025 ilk 15 gününü de hatimlerle karşılayacağız. İnşallah manevi bir zırha büründüreceğiz” şeklinde konuştu. “Ramazan ayı içerisinde malumlarınız Kur’an’la irtibat daha fazladır. Hatimler indirilir, mukabeleler okunur. Yalnız Erzurum’da ve Saraybosna’da bir Kur’an ayı daha vardır. O da işte bu şu anda içinde bulunduğumuz aylardır. Bu 1001 hatim ayı içerisinde de Erzurum’da bir ay boyunca sürekli Kur’an okunuyor” diyen Vali Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen sene 71 bin adet hatim okunduğunu biliyorum. İnşallah bu sene biraz daha bir hafta daha uzun süreceği için bu sayının 80 bine ulaşacağını ümit ediyorum. Bizim inancımızda Kur’an okumak bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz de yarın kıyamet gününde Hazreti Kur’an’ın kendisini okuyanlara şefaatçi olacağını bizlere müjdelemiştir. Dolayısıyla ben bütün hemşerilerimizi bu müjdeye davet ediyorum.” Konuşmaların ardından Erzurum İl Müftüsü Dr. Rüstem Can ve hocalar tarafından okunan ilk hatmin duası yapıldı, ardından Pir Ali Baba Türbesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Pir Ali Baba ve 1001 Hatim Geleneği
Pir Ali Baba, Erzurum’un Osmanlı hâkimiyetine girişinden önce bölgeye gelmiş ve şehrin güneybatısındaki Dutçu (Tuzcu) köyünde zaviyesini kurmuş olan bir tasavvuf büyüğüdür. Bazı Osmanlı belgelerinde seyyid olduğu ifade edilmektedir. Belgelerde ayrıca kendisinden “Kıdvetü’l-Sâlikin Umdetü’l-Mürşidin Mevlanâ Pir Ali Baba” şeklinde bahsedilmektedir. Pir Ali Baba’nın Horasan erenlerinden olduğu rivayet edilmektedir. Erzurum’da deprem ve diğer afetlerden korunmak amacıyla 1001 hatim geleneğini başlatmış ve bu hizmetin devamlılığı için büyük bir vakıf kurmuştur. Vakfiyesine göre Eğerli Dağı’nın eteklerinden itibaren Dutçu köyü ve çevresindeki geniş arazi bu vakfa aittir. Tarihçi Abdürrahim Şerif Beygu’ya göre Erzurum Osmanlı hâkimiyetine geçtikten sonra, Yavuz Sultan Selim döneminde Dutçu köyü ve civarını ihtiva eden arazi ile şehir merkezindeki bazı mülkler Pir Ali Baba Vakfı üzerine tescil edilmiştir. Osmanlı döneminin sonlarında Dutçu köyü dışında Kiremitlik Tepe bölgesinde ve şehrin batısındaki Gez Mahallesi ile kuzeyindeki Çiftlik Köyü’nde bulunan pek çok bostan Pir Ali Baba Zaviyesi gelirleri arasında yer almaktadır. Pir Ali Baba’nın zaviyesi asırlar boyunca Dutçu köyü içinde faaliyet gösterdikten sonra 19. yüzyıl ortalarında kapanmıştır. Fakat 1001 Hatim Geleneği devam ettirilmiştir. Pir Ali Baba’nın mezarı ise köyün güneybatısındaki tepededir. Ruslar I. Dünya Savaşı’ndaki işgal sırasında bu tepede mevziler ve top yolları yapmışlardır. Bahsedilen savaş ve işgal sırasında kesintiye uğrayan 1001 hatim geleneği 1939 Erzincan depreminden sonra Müftü Solakzâde Sadık Efendi’nin girişimiyle tekrar başlamıştır. 1001 Hatim Erzurum’da asırlardır süre gelen önemli bir gelenektir.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan deplasmanında


Van Spor

Bulanık’ta stadyum yenileniyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor’un hedefi 2’de 2


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor- Erciyes 38 FK maçını Ertuğrul Kösterelioğlu yönetecek


Van Spor

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ