Pezeşkiyan'dan Ateşkese Yeşil Işık: "Müzakere Masasında Hakkımızı Savunmaya Hazırız"

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD Başkanı Trump'ın ilan ettiği ateşkes çağrısına karşılık olarak müzakereye açık olduklarını vurguladı.

Dünya 25.06.2025 00:45:00 0
Pezeşkiyan
Tarih: 25.06.2025 00:47 Güncelleme: 25.06.2025 00:47

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD Başkanı Trump'ın ilan ettiği ateşkes çağrısına karşılık olarak müzakereye açık olduklarını vurguladı. Ancak, "İsrail'in ateşkese uyması şart" mesajı verdi.

İsrail ile İran arasındaki 11 gündür süren gerilim, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla yeni bir aşamaya girdi. Trump, İran'ın Katar'daki Amerikan üssüne yönelik misilleme saldırısının ardından İsrail ile İran arasında ateşkes konusunda mutabakata varıldığını duyurdu. Bu gelişme, bölgedeki tansiyonu düşürme potansiyeli taşıyor.

Ateşkesin Şartları ve Çelişkili Açıklamalar

Trump, ateşkese önce Tahran yönetiminin başlayacağını, ardından ise İsrail'in saldırılarının duracağını belirtmişti. Ancak taraflardan gelen açıklamalar tutarsızlık gösteriyor. Bu belirsizlik ortamında, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın açıklamaları dikkat çekiyor.

“Müzakere Masasında Hakkımızı Savunmaya Hazırız”

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre Pezeşkiyan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık bin Teymur Al Said ile yaptığı telefon görüşmelerinde, "Eğer Siyonist rejim ateşkesi ihlal etmezse, İran da ihlal etmeyecektir. Tahran, müzakere masasında İran halkının haklarını konuşmaya ve savunmaya hazır." ifadelerini kullandı.

ABD ve İsrail'e Karşı Misilleme Zorunluluğu

Pezeşkiyan, Umman Sultanı Bin Tarık ile yaptığı görüşmede, "İsrail'in askeri saldırısına ABD'nin doğrudan müdahalesi İran'ı karşılık vermeye mecbur bıraktığını" vurguladı. Bu açıklama, İran'ın misilleme saldırılarının gerekçesi olarak ABD'nin rolünü işaret ediyor.

Uluslararası Çerçevede ABD ile Diyalog Kapısı

İran Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile yaptığı görüşmede ise, "İran ile ABD arasındaki meseleleri uluslararası çerçeve temelinde çözmeye hazır olduklarını" belirtti. Bu açıklama, ABD ile doğrudan diyalog kapısının açık olduğunu gösteriyor.

Bölgedeki Birlik ve İşbirliği Çağrısı

Pezeşkiyan, bölgedeki dost ve kardeş ülkelerin her türlü desteğini memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, "ABD ve Siyonist rejimin İslam ülkeleri arasında ayrılık oluşturma peşinde olduğuna ciddi şekilde inandıklarını" vurguladı. İran'ın bölgedeki birlik ve barışı güçlendirme çabası içinde olduğunu belirten Pezeşkiyan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile yaptığı görüşmede de, "yabancıların müdahalesi olmadan bölgeyi birlikte inşa edebileceklerini" kaydetti. Pezeşkiyan, "Tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz ve inanıyoruz ki; yabancı müdahalesi olmadan, iş birliği, istikrar ve barış ortamında bölgemizi birlikte inşa edebiliriz.” dedi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ