Peynir ve Tereyağ Ürünlerinde Sahtekârlık: Bakanlık Alarm Veriyor!

TArım ve Orman Bakanlığı hileli gıdaları güncelledi.

Ekonomi 18.10.2024 11:45:00 0
Peynir ve Tereyağ Ürünlerinde Sahtekârlık: Bakanlık Alarm Veriyor!
Tarih: 18.10.2024 11:57

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI GIDA DENETİMİNDE PEYNİR VE TEREYAĞ FİRMALARINA CEZA

Tarım ve Orman Bakanlığı, halkın sağlığını tehdit eden ve gıda kalitesini düşürmeyi amaçlayan şirketlere göz açtırmıyor. Bakanlık, kalite ve içerik konusunda yanıltıcı uygulamalarda bulunan firmaları sürekli olarak denetliyor. Bu çerçevede, "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" ve "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" listeleri 17 Ekim tarihinde yeniden güncellendi.

ZARARLI MADDELERE KARŞI MÜCADELE SÜRÜYOR

Bakanlık, bu son güncellemeyle birlikte, Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar listesindeki ürün sayısını 47 yeni eklemeyi yaparak 662'ye çıkardı. Geçmişte, bazı tas kebap, köfte, döner, lahmacun ve Adana kebap ürünlerine at ve eşek etinin karıştırıldığı ortaya çıkmıştı. Yeni listeye göre, özellikle hayvansal ürünlerde yürütülen hileli faaliyetler dikkat çekiyor; kaşar peyniri, beyaz peynir, tereyağı, süt ve kaymak gibi ürünlerde yapılan usulsüzlükler belirlendi.

TAKLİT VE TAĞŞİŞTE SON DURUM

Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar listesine de yeni eklenen 18 ürünle birlikte toplam ürün sayısı 101'e ulaştı.

EKLENTİLER LİSTESİNDE NELER VAR?

Listeye eklenen yeni ürünler arasında kekik, multivitamin ve mineral içeren takviye edici gıdalar, çeşitli sucuk ve et ürünleri, peynir çeşitleri, kaymak, sızma zeytinyağı, dolgu harçları ve bitkisel macunlar gibi çok sayıda gıda yer almakta.

YAPAY VE SAHTE ÜRÜNLERE DİKKAT

Denetimlerde tespit edilen hileler arasında sucuk, köfte ve mantı harcında kullanılan kanatlı hayvan eti ve sakatat, kaşar peynirinde düşük yağ oranı ve yabancı yağ katkısı, eritme peynirinde nişasta kullanımı, manda sütündeki sahtecilik, pide harcında sakatat kalp kullanımı, kuzu ve dana eti ürünlerindeki kanatlı et kullanımı, macunlarda ilaç etken maddesi kullanımı, biber tozunda yasak boyaların varlığı ve zeytinyağlarında tohum yağı karışımı gibi bir dizi usulsüzlük dikkat çekiyor.

Bakanlık, vatandaşların sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamak adına bu denetimlerin hassasiyetle sürdürüldüğünü bildiriyor. Tüketicilerin, güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmaları ve etiket bilgilerini kontrol etmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

TAKLİT VEYA TAĞŞİŞ YAPILAN GIDALAR

SAĞLIĞI TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK GIDALAR


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem