Özcan, "Destek ödemeleri Malatya ekonomisine can suyu olacak"

Özcan, "Destek ödemeleri Malatya ekonomisine can suyu olacak"

Ekonomi 10.09.2025 13:59:28 0
Özcan,
Tarih: 10.09.2025 13:59 Güncelleme: 10.09.2025 13:59
Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, Malatya, bölge ve Türkiye ekonomisi için önemli bir yere sahip olan kayısıda üretimin sürdürülebilir olması adına don felaketinden dolayı üreticiye verilen desteğin önemli olduğunu söyledi.
Özcan, Nisan ayında Malatya’da zirai dondan etkilenen ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan çiftçilere ay sonunda dönüm başına 5 ila 5 bin 500 lira arasında ödeme yapılacağını belirtti.
TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonuna katılarak, Malatya’nın 12 Nisan’da yaşadığı zirai don ile ilgili detaylı bilgi verdiklerini kaydeden Özcan, "12 Nisan’da yaşanan zirai don sonrası TBMM’de kurulan Zirai Don Araştırma Komisyonu tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) temsilen Malatya Ticaret Borsası olarak davet edildik. TBMM’de gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ve ilimizde yaşanan zirai don afetinin ekonomiye etkisi ve üretici, esnaf ile ihracatçılarımızın taleplerini ve beklentilerini ifade ettik. Dünyadaki yaş kayısı toplamının yüzde 20’sini üretiyoruz. Yıllık ortalama ihracatımız 100 bin ton ve son yıllarda 500 milyon dolar hedeflediğimiz ihracat rakamlarını yakaladık. 12 Nisan’da yaşadığımız zirai don nedeniyle Malatya’da yüzde 100 bir hasarla karşı karşıya kaldık. 500 milyon dolarlık bir ekonomik kazancın bir yıl bir şehirde olmadığını hesap ettiğiniz zaman bunun bütün parçaları çok ciddi anlamda zarar gördü. Malatya’da sürdürülebilir yaşamın temeli olan kayısı yok oldu. Ürünün tamamını maalesef kaybettik" ifadelerini kullandı.
Malatya’nın 1 milyar dolara yakın bir ekonomik kayıp yaşadığına dikkati çeken Başkan Özcan, "Bu yıl kayısıdan 700 bin ton yaş ürün beklenirken, don felaketiyle bu beklenti tamamen ortadan kalktı. Kentte 50 bin aile ile birlikte kayısı hasadında istihdam edilen 30 bin aile direkt etkilendi. Bu sene ürün hasat edemeyen üreticimizin gelecek yıllar üretime devam edebilmesi adına verilecek destek oldukça büyük önem taşıyordu. Devletimiz, zirai don felaketi sebebiyle mağdur olan üreticilerimiz için güçlü adımlar attı, atmaya da devam ediyor" dedi.
Başkan Özcan, TARSİM sigortası yaptıran kayısı üreticisine 3 milyar 139 bin TL ödeme yapıldığını kaydederek, "ÇKS kaydı olan çiftçimize de toplam 3 milyar 8 milyon TL, dönüm başı 5 ila 5 bin 500 TL ödeme ay sonu itibariyle başlıyor. Bu kapsamda üreticilerimize toplam da 6,9 milyar lira ödeme gerçekleştirilecek. Bu destekler çiftçimizin masrafına bir nebze katkı sağlayacaktır. Devletimiz her daim üreticimizin yanında olması ve desteklemesi üretimin sürdürülebilir olması adına önemlidir. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

BEÜ’den Kick Boks Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Uçan Türklerden önemli başarı


Van Spor

Iğdır FK, İbrahim Üzülmez ile yollarını ayırdı


Van Spor

Yusuf Demirtaş boccede Türkiye ikincisi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi’ne "Spor dostu kampüs" sertifikası aldı


Van Spor

Elazığlı boksör Buse Özgür, WAKO Kick Boks Avrupa Kupası’nda


Van Spor

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

Iğdır FK - Sakaryaspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sakaryaspor: 0


Van Spor

Elazığspor yoğun kar yağışı altında çalıştı


Van Spor

Adem Çağlayan: "Hayatımda hiçbir zaman bahis oynamadım"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ