Osmanlı döneminden kalma 150 yıllık çadır düğmeleri tespihe dönüşüyor

Osmanlı döneminden kalma 150 yıllık çadır düğmeleri tespihe dönüşüyor

Kültür Sanat 12.12.2023 16:17:19 0
Osmanlı döneminden kalma 150 yıllık çadır düğmeleri tespihe dönüşüyor
Tarih: 12.12.2023 16:17 Güncelleme: 12.12.2023 16:17
Elazığ’da Osmanlı döneminde çadır düğmeleri olarak kullanılan ve Osmanlı miskevi olarak bilinen malzemelerden yapılan tespihlerin fiyatları dudak uçuklatıyor. En küçük tespihin fiyatı 10 bin liradan başlarken, bu tespihler 150 bin liraya kadar alıcı buluyor.
Elazığ’da tespih ustası Hadin Bulut, yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan ve Osmanlı döneminde çadır düğmeleri olarak kullanılan Osmanlı miskevi malzemelerinden tespih yapıyor. Hammaddesi katalin olan ve Osmanlı sıkması ile aynı özelliklere sahip olan çadır düğmelerinden yapılan tespihlerin fiyatları ise dikkat çekiyor. Yaklaşık 150 yıllık bir geçmişi olan ve Osmanlı döneminde çadır düğmeleri olarak kullanıldığını ifade eden Hadin Bulut, ’’Malzememiz Osmanlı döneminden kalan Osmanlı miskevi olarak geçiyor. Hammaddesi katalindir. 100 yılın üzerinde olan bir malzeme. O dönem hem tespih olarak kullanmışlar hem de çadır düğmesi olarak kullanılmış. Zaten delik yapılarından belli oluyor. Isıtıldığında kıp kırmızı oluyor. Biz şuan 150 yıllık diyoruz. O dönem çadır düğmesi olarak kullanmışlar. Türkiye’de zaten şuan yok. İran, Irak o tarz bölgelerde var şuan. İran’da çok kullanılıyor. Antika tarzı olarak’’ dedi.
Fiyat olarak en küçük tespihin fiyatı 10 bin liradan başladığını ifade eden Bulut, ’’Bize Irak tarafından geldi. Türkiye’de olan bu malzemelerin hepsi kesildi ve koleksiyoncularda. Osmanlı sıkma ile aynı ayarda bir malzemedir aslında. Fiyat olarak şuan bizim bölgede küçük tespih tuttuğu için 10 bin liradan başlıyor. Bunu yapan ustaya göre değişir. Şimdi çok iyi bir ustaya da yaptırırsın 100 bin ya da 150 bin liraya da kadar çıkar. Katar ve Dubai’ye de satılıyor. Tespih çeken ve koleksiyoncu olan herkes bu malzemeyi bilir’’ dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Ağrı 1970 Spor Kulübü: 2


Van Spor

24Erzincanspor sahasında farklı kazandı: 4-0


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Muğlaspor: 0


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar Türkiye şampiyonasına damga vurdu


Van Spor

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ