Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin türbesinde saygı nöbeti başladı

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin Bursa'daki türbelerinde alp kıyafetli jandarma personelince saygı nöbeti tutulmaya başlandı.

Kültür Sanat 11.09.2020 15:18:06 0
Osmanlı Devleti
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.09.2020 15:18

BURSA (AA) - Bursa'nın kurtuluşunun 98'inci yılı kutlamaları kapsamında, Osmangazi ilçesindeki Tophane'de bulunan Osman Gazi türbesi önünde saygı nöbeti başlama töreni yapıldı.

İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Servet Yiğit, törende yaptığı konuşmada, Osman Gazi'nin 24 yaşında babasının yerine geçerek, 600 yıldan fazla hüküm süren Osmanlı Devleti'nin temellerini atan hükümdar olduğunu söyledi.

Bursa'nın fethinin göremeden 67 yaşında vefat eden Osman Gazi'nin 1326'da Gümüşlü Kümbet'e defnedildiğini anlatan Yiğit, "Ecdadımıza duyduğumuz sevginin derin bir ifadesi olarak, Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'da Osman Gazi türbesinde tutulacak saygı nöbeti, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun direktifleri, Jandarma Komutanı Orgeneral Sayın Arif Çetin'in talimatları, Bursa Valisi Sayın Yakup Canbolat'ın himayelerinde, Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla, Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülecektir." diye konuştu.

Bursa İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde, "Osman Gazi Saygı Nöbet Takımı" kurulduğunu aktaran Yiğit, şöyle devam etti:

"Bugün başlatacağımız saygı nöbeti, tarihi ritüellere, dönemin diline sadık kalınarak, alp ruhunu yaşatacak uygulamaları içerecek şekilde yapılacak ve Osmanlı Devleti'nin manevi ruhuna saygı kapsamında hükümdarlık alametleri taşıyacaktır. Alp başının komutuyla nöbet alanına girecek alpler, türbe önüne geldiklerinde al bayrak öpüp, nöbet alacak ve üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe al bayrağımızın gölgesinde Allah'a, Kur'an'a, vatana, bayrağa ve pusata verdikleri anda bağlı kalarak, sura üflenene kadar nöbete devam edeceklerdir."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da 2 yıl 2 ay 2 günlük esaretin bittiği 11 Eylül 1922'de yeşil Bursa'nın al sancağına kavuştuğunu anlattı.

Bursa'nın kurtuluşunun yıl dönümünde anlamlı bir uygulamanın hayata geçirildiğini belirten Aktaş, şunları kaydetti:

"Osmanlı'nın ilk payitahtı olan Bursa, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi ve evladı Orhan Gazi başta olmak üzere ilk altı padişahı bağrında barındırmaktadır. Biz, bu düşünceden hareketle Osmanlı'nın manevi ruhuna saygı anlamı taşıyan ve köklü bir devlet geleneği olan sancak nöbetini devreye alma konusunda ilgililerle fikir alışverişinde bulunduk. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin bulunduğu alanda sancak nöbeti tutulması için görüşmeler yaptık. Sancağın nöbeti devamlıdır ve kutsaldır. Koruna koruna gerekirse ölmenin şart olduğu bir nöbettir."

Konuşmaların ardından İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Servet, saygı nöbetini başlattı.

Alp kıyafetli iki jandarma personeli, Osmangazi türbesi kapısının iki yanında konumlanarak, saygı nöbeti için pusat kuşandı ve Türk bayrağını öpüp, "Anamdan, atamdan, yardan ve evlattan kıymetli bildiğim al bayrak, pusatım gök girsin, kızıl çıksın ki canım pahasına bendedir karındaşım" diyerek, and içti.

Bursa Müftüsü İzani Turan'ın dua etmesinin ardından protokol üyeleri, Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerini ziyaret etti.

Törene, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa milletvekilleri ile vatandaşlar katıldı.

Büşra Nur Yılmaz

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ