Öğrenciler kanserde erken tanıya destek olacak

Öğrenciler kanserde erken tanıya destek olacak

Sağlık 4.04.2024 12:59:14 0
Öğrenciler kanserde erken tanıya destek olacak
Tarih: 04.04.2024 12:59 Güncelleme: 04.04.2024 12:59
Yeşilyurt İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilen ‘Bir gün çok şeyi değiştirir’ projesi ile öğrenciler, annelerinin mutlaka KETEM aracılığı ile kanser taramasından geçirilmesini sağlayacak.
1-7 Nisan Ulusal Kanser haftası etkinlikleri kapsamında vatandaşların kansere karşı bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda Yeşilyurt İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından da hazırlanan ‘Bir gün çok şeyi değiştirebilir’ isimli projenin açılışı gerçekleştirildi. Erman Ilıcak Fen Lisesi’nde gerçekleşen proje tanıtım toplantısında öğrencilerin annelerine yazacakları mektup ile kansere karşı erken tanının önemine dikkat çekilecek. Her 5 kişiden birinin kansere yakalandığı ve her 10 kişiden birinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiği dünyada en sık görülen kanser türleri ise akciğer, kolon ve meme kanserleri.
Toplantıda konulan Yeşilyurt İlçe Sağlık Müdürü Dr. Seyid Çiftçi, ilçe genelinde KETEM aracılığı ile yaptıkları erken tanı çalışmalarına değindi. İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Berk ise sağlık sektörünün zamanla yarışan bir alan olduğunu ifade ederek, “KETEM sayısını artırıyoruz. Battalgazi Devlet Hastanesi’nde de yine aile hekimlikleri biriminde bu testleri yapıyoruz. Orada size yol gösterecek arkadaşlar var. 97 aile hekimliğine vatandaş gittiği zaman sizlere yol gösteriyoruz. Biz sizlerin mutlu günler yaşamanız adına çocuklarınız ile güzel günler geçirmeniz adına çalışıyoruz. Bu projede ana unsur olan siz öğrencilerin de anne ve babalarınızı erken teşhis tanılarına yönlendirmenizi istiyoruz. Bizler geçen yıl tespit ettiğimiz meme kanserleri nedeniyle çok mutluyuz. Çünkü o erken tanılar sayesinde annelerimiz şuan evlatlarının başında. Onlar tedavilerini aldılar ve sabah çocuklarını öperek kaldırıyor, okula gönderiyorlar. Biz işimizi düzgün yapmasaydık bugün o çocukların boyunları bükük kalacaktı” diye konuştu.

Programa katılan Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak ise kanser erken teşhis merkezlerinin (KETEM) önemine değinerek her bireyin mutlaka bu merkezlere gidip kendilerini kontrol ettirmesi gerektiğini ifade etti.
Bu projede de öğrenciler üzerinden özellikle annelerin KETEM’lere yönlendirilmesinin amaçlandığını belirten Baytak, “Annelerin sağlığı bir toplum için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kadın toplumun temel yapısı. Sağlık Bakanlığı’mızın yürütmüş olduğu bu projeler ile kadınların mutlaka KETEM’lere taramadan geçirilmesini önemsiyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ