O kafa hiç değişmiyor: Cumhuriyet kentsel dönüşüme yine 'rant' demeye başladı

Cumhuriyet gazetesi deprem felaketinin üzerinden daha bir ay geçmemişken, İstanbul için hazırlanan kentsel dönüşüm projesine 'rant' diyerek karşı çıktı.

Ekonomi 3.03.2023 12:31:00 0
O kafa hiç değişmiyor: Cumhuriyet kentsel dönüşüme yine
Tarih: 03.03.2023 12:33 Güncelleme: 03.03.2023 12:31

50 bine yakın insanın enkaz altında can vermiş olması, geçmişte güvenli konut yapımına engel olan zihniyet için hiçbir şey ifade etmiyor. Cumhuriyet gazetesi deprem felaketinin üzerinden daha bir ay geçmemişken, İstanbul için hazırlanan kentsel dönüşüm projesine 'rant' diyerek karşı çıktı.

6 Şubat felaketinde 50 bine yakın insan öldü; mevcut acı tablo kentsel dönüşümün önemini acı biçimde ortaya koydu ama güvenli konut inşasına 10 yıldır karşı çıkan zihniyet yaşananlardan ders almadı. Kentsel dönüşüme 'rantsal dönüşüm' diyen, eski evlerin yıkılıp yenisinin yapılmasını "Evimizi elimizden alacaklar" diye yorumlayan o kafa, depremin üzerinden henüz bir ay bile geçmeden yine ortaya çıktı. Binlerce insanın enkaz altından kurtarılmayı beklediği günlerde, geçmişte halkı kentsel dönüşüme karşı mücadeleye davet eden haberlerini tek tek silen Cumhuriyet gazetesi, bugünkü skandal manşetinde yine U dönüşü yaptı ve insanları felakete sürükleyen zihniyetin hiç değişmeyeceğini gözler önüne serdi. Hükümetin İstanbul'daki riskli konutları acil dönüştürmek için hazırladığı proje ile alay etmeye çalışan gazete, Türkiye'de depremin insanları öldürdüğü gerçeğini hâlâ anlamamış göründü. İstanbul'da 1,5 milyon riskli konutun rezerv alanlara taşınması hazırlıklarına karşı çıkan Cumhuriyet, projeye yine klişe ifadelerle çamur atmaya çalışarak şu manşeti attı: Taşıma bahane rant şahane!

Hatay ve Mersin'de kentsel dönüşüm çalışmalarını gerek davalarla gerekse de mahalleliyi ayaklandırarak engelleyen 'istemezükçü' kafanın haberinde şu ibretlik ifadeler yer aldı: "Son seçim beyannamesindeki doğal afetlerle ilgili 16 sözünden sadece 3'ünü yerine getiren AKP, İstanbul'daki riskli 1,5 milyon konutu rezerv alanlara taşıyacağını duyurdu. AKP'nin 14 Mayıs seçimleri öncesindeki vaadini değerlendiren uzmanlar "Ortada bir balon dolaşıyor ve nereye konacak belli değil" dedi. Gezi tutuklusu şehir plancısı Dr. Tayfun Kahraman, "Konutlarını elinden almak için halkı yine kandıramazsınız" dedi. Kahraman, "Riskli yapıların hangileri olduğunu bilmeden sayısını biliyorsunuz. Bu vatandaşın göz koyduğunuz taşınmazlarını şimdiden belirlediğinizi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

AĞIZLARDA AYNI SAKIZ: RANTSAL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüme karşı ibretlik haberini Cumhuriyet 'Yoksula rezerv sürgünü' şeklindeki alt başlıkla destekledi. Binlerce insanı göz göre göre ölüme yollayan o zihniyet yine 'rantsal dönüşüm' sakızını çiğneyip projeye şöyle karşı çıktı: "Hükümetin açıkladığı proje yeni bir rantsal dönüşümün sinyali. En fazla değer kazanan ilçeler Beyoğlu, Kağıthane, Bağcılar, Fatih ve Şişli. Yani hükümetin planına göre en eski konutların yer aldığı, yani en fazla konutun yıkılacağı semtler." Cumhuriyet gazetesi yazı işleri ekibinin kafa yapısına göre, kentsel dönüşüm yapılacak yerde 'eski yapıların' olması normal değil anormal bir durum. Gazete, hükümeti eski yapıların bulunduğu ilçeleri dönüştürmeye çalışmakla suçladı!

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ