Nemrut Kalderası’nda ağaç katliamı

Nemrut Kalderası’nda ağaç katliamı

Asayiş 1.07.2025 18:09:09 0
Nemrut Kalderası’nda ağaç katliamı
Tarih: 01.07.2025 18:09 Güncelleme: 01.07.2025 18:09
Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderası’nda çok sayıda ağacın kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kesilerek alandan götürüldüğü tespit edildi.
Birinci derece doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderası’nda çok sayıda ağacın kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce nizami şekilde kesilerek alandan götürüldüğü tespit edildi. Tatvan’ın simgelerinden olan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sıcak-soğuk gölleri ile biyolojik çeşitliliğiyle dikkat çeken Nemrut Kalderası’nda meydana ağaç katliamı tepkiyle karşılandı.
Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği (IUGS) tarafından 2024 yılı için "100 Jeolojik Miras" listesine aday gösterilen ve UNESCO Küresel Jeopark Ağı’na dahil edilmesi planlanan kaldera, doğa tahribatıyla gündeme geldi. Yer yer ardı ardına ve belli bir ölçekteki ağaçların motorlu testereyle nizami şekilde kesildiği gözlemlendi. Görgü tanıkları ve doğaseverlerin bildirimine göre ağaçların yalnızca kesilmediği, aynı zamanda kesildikten sonra alandan tamamen götürüldüğü ifade ediliyor. Köklere yakın yerden düzgünce kesilen ağaçların bulunduğu alanda gövdelerine dair herhangi bir kalıntıya rastlanmaması, olayın yalnızca tahribat değil, aynı zamanda hırsızlık şüphesiyle de değerlendirilmesine neden oldu. Kesilen ağaçların yakacak odun veya ticari amaçla alandan çıkarılmış olabileceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Nemrut Kalderası’nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yapılan tüm çalışmaların bu tür müdahalelerle zarar gördüğünü belirten yetkililer, bölgeyi gözetim altına alırken olayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ