Muş’ta milyarlık hasat başladı

Muş’ta milyarlık hasat başladı

Ekonomi 21.07.2025 15:47:00 0
Muş’ta milyarlık hasat başladı
Tarih: 21.07.2025 15:47 Güncelleme: 21.07.2025 15:47
Muş Ovası’nda 2 milyon 100 bin dekar alanda ekimi yapılan hububat hasadından yaklaşık 10 milyar TL gelir bekleniyor.
Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün organizasyonuyla Yıldız Alparslan Tarım İşletmesinde "Bereket Hasat Zamanı ve Çiftçi Gülerse Memleket Güler" mottosuyla hasat töreni gerçekleştirildi. Muş Valisi Avni Çakır, törene katılan üreticilere ve sektör temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, hasat günlerinin çiftçiler için büyük bir anlam taşıdığını belirtti. Çakır, "İlimizde tarımın çeşitlenmesi, tek bir ürüne bağımlılığın azaltılması ve bölgemizin şartlarına en uygun, ekonomik anlamda en verimli ürünlere yönelim sağlanması için ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda da yıldızlarımızın bizlere öncülük etmesini bekliyoruz. Muş Ovası, Türkiye’nin en verimli ovalarından biridir" dedi.
3,5 milyon dönüme yakın bir araziye sahip Muş Ovası’nın ülke kalkınması açısından son derece önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Çakır, "3,5 milyon dönüme yakın bir arazisiyle gerçekten kalkınmamızda son derece önemli bir yere sahip. İlimiz genelinde buğday üretimi de yıllık arpayla beraber 500-600 bin ton civarında oluyor. Bu da son derece güçlü bir rakam. Önümüzdeki yıllarda Muş’un tarımda daha da farklı bir konuma ulaşacağını göreceğiz. Tarım ve Orman Bakanımızın da söylediği gibi buğday stratejik bir üründür. Ulusal güvenlikten ekonomiye kadar pek çok unsur bu ürünle doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle üretim sahalarını en iyi şekilde değerlendirerek üst sıralarda yer almamız gerekiyor" diye konuştu.
Lisanslı depoculuk faaliyetlerinin başladığını ve çiftçilerin kaliteli ürüne erişim imkanının arttığını söyleyen Vali Çakır, "Elimizdeki araziyi ve suyu en verimli şekilde kullanmalıyız. En kaliteli ürünü hangi tohum ve yöntemle elde edebiliyorsak, o yönde çalışmalıyız. AR-GE çalışmalarını da artırmamız gerekiyor. Muş Ovası sulama çalışmasının birinci etap inşaatını resmi olarak başlattık. Bu proje ile yaklaşık 170 bin dönüm alan suya kavuşacak. Su, çiftçi açısından hava kadar elzemdir. Yağmur ve su olmadan ürün elde etmek mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü bir devlettir ve Muş, devletimizin gözünde çok önemli bir yere sahiptir" ifadelerini kullandı.
Vali Çakır, sulama projesinin ikinci etabının ihalesinin de kısa sürede yapılacağını ve Muş Ovası’nın tamamının suya kavuşacağını dile getirdi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Gönç ise Muş’un sahip olduğu tarımsal zenginliği gözler önüne sererek, ilin üretim kapasitesinin ülke ekonomisi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Gönç, "İlimiz, tarım ve hayvancılık açısından baktığımızda oldukça önemli bir potansiyele sahip. Verimli toprakları, ovaları, geniş çayır ve mera alanları ve bitki florasıyla üretime oldukça uygun olup çiftçilere ve üreticilerimize oldukça önemli imkânlar sunmakta" dedi.
İlde toplam 357 bin hektarlık tarıma elverişli alan bulunduğunu ifade eden Gönç, bu alanların büyük bölümünün aktif tarımsal faaliyetle değerlendirildiğini söyledi. Gönç, "Bu alanların yaklaşık olarak 313 bin hektarlık kısmında tarla tarımı, 7 bin hektarlık alanda sebzecilik, 2 bin hektarlık alanda ise meyvecilik faaliyeti yürütülmekte. 2024 yılı verilerine baktığımızda yaklaşık olarak 135 bin hektarlık bir alanda toplamda 370 bin tonluk bir buğday üretimimiz gerçekleşti. Bu rakamlarla bölgede ilk sırada, ülkemizde ise 13’üncü sırada yer almaktayız" ifadelerini kullandı.
Aynı dönemde yaklaşık 45 bin hektarlık alanda 100 bin tonluk arpa üretimi yapıldığını da dile getiren Gönç, 2025 yılı için üretim ve ekim alanlarında yüzde 15’lik bir artış öngördüklerini söyledi. Hububat alım fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Gönç, "TMO üzerinden yapılacak alımlarda ton başına 13 bin 500 TL destekleme ödemesi olacak. Dekara verilen destekle birlikte toplamda ton başına 16 bin 20 TL’ye tekabül eden bir destekleme ödemesi gerçekleşmiş olacak" şeklinde konuştu.
Programa Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yılmaz Kırgel, kurum amirleri, belde belediye başkanları ve çiftçiler katıldı.
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: muş’ta milyarlık hasat başladı
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ