Muş’ta "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesinin tanıtımı yapıldı

Muş’ta "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesinin tanıtımı yapıldı

Genel 26.12.2023 15:49:16 0
Muş’ta
Tarih: 26.12.2023 15:49 Güncelleme: 26.12.2023 15:49
"İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesi, Muş İl Özel İdaresi tarafından yapılan açılış toplantısı ile tanıtıldı.
"Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı" çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muş Valiliği, Avrupa Birliği Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Muş İl Özel İdaresi işbirliğinde hazırlanan "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesinin tanıtımı yapıldı. Muş İslami İlimler Fakültesinde düzenlenen toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Projenin tanıtım videosunun izletilmesinin ardından konuşan Muş Valisi Avni Çakır, projenin konusunun dünyada herkesi ilgilendirdiğini ifade eden ederek, “Avrupa Birliği’nin özellikle Doğu Anadolu’da desteklediği ender projelerinden birinin burada tanıtılması son derece anlamlı oldu. Televizyonu açtığımızda mutlaka bu değişen iklim olaylarını ve iklim krizinin farklı yansımalarını hepimiz izliyoruz. Doğaya ne kadar müdahalede bulunursanız, aldığınızı geri vermezseniz, hep alayım hiç vermeyeyim derseniz doğada sizin aldıklarınızı geri size şiddetli bir şekilde verir. Son yıllarda görülmedik sel afetleri bizlere doğanın bu anlamdaki kızgınlığını da gösteriyor. Doğa hepimizin ortak olduğu belki de tek şeydir. Herkesin hissesi eşit. Bir bireyin dünyanın en zengini de olsa en fakiri de olsa eşit oranda hakkınızın olduğu bir varlıktır doğa. Dolayısıyla herkesin eşit derecede doğaya sahip çıkması, saygı göstermesi, ondan istifade ederken de herkesin hakkını hukukunu gözetmesi gerekir. Muş olarak siz bu konuda çok şanslısınız. Çünkü çok güzel yağış alıyorsunuz. Yurdumuzun birçok yerinde ciddi kuraklıklar söz konusudur. Sonuç olarak bunların hepsi doğaya acımasız müdahalenin sonucunda gerçekleşen iklim olaylarıdır. Bu olaylar insan eliyle yapılan bütün saldırıların yansımasıdır. Biz de atıkların kaynağını ayrıştırıyoruz. 80 kilometre öteye taşıyarak katı atık merkezinde bunları da ülke ekonomisine bir şekilde kazandırıyoruz. İşte tüm bunlar hepsini kapsayacak sade ama güzel bir projedir" dedi.
İklim değişikliği ve çevresel bozulmanın gün geçtikçe etkisini artırdığını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şehymus Yentür, proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerle kentin çevre eylem planının hazırlanacağını ifade ederek, "Ülkemiz iklim anlaşmasına 7 Ekim 2021’de TBMM’de kabul edilmiştir. Bu anlaşmaya 191 devlet ve AB ülkeleri de katılmıştır. Dünyada karbon gazının salınımında 1. sırada Çin, ABD, Hindistan, Rusya, Japonya, Almanya, İran, Güney Kore, Kanada gibi ülkelerdir. Ülkemiz 18. sırada. Yani dünyayı en çok kirletenler en çok zengin olan ülkelerdir. Bu anlaşma ile tedbirlerin alınması ve bunu en aza indirme çabaları kayıt altına alınmıştır. Muş’ta 368 köy ve 212 mezra bulunmaktadır. 72 yerleşim yerindeki 52 bin nüfusun atıklarını toplamaktayız. Yarınlara daha iyi bir gelecek için ilimizde ortaklarımızla ’İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz’ projesini en iyi şekilde uygulayacağız. 450 kişiye çevre, koruma, çöp ve artık malzemeler eğitimi, çevre koruma bilicini arttırma eğitimi, sıfır atık ve iklim değişikliğine uyum eğitimleri vereceğiz. Projemizin özelde ilimize genelde ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından projenin tanıtımı ile ilgili sunum yapıldı. Toplantıya, kurum amirleri, muhtarlar, öğrenciler katıldı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ