Muş’ta elma hasadından 100 milyon liralık gelir bekleniyor

Muş’ta elma hasadından 100 milyon liralık gelir bekleniyor

Ekonomi 9.10.2025 16:27:33 0
Muş’ta elma hasadından 100 milyon liralık gelir bekleniyor
Tarih: 09.10.2025 16:27 Güncelleme: 09.10.2025 16:27
Muş’ta 4 bin 500 dekarlık alanda yapılan elma üretiminden bu yıl yaklaşık 100 milyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor.
Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce merkeze 36 kilometre uzaklıktaki Akpınar köyünde "Çiftçi Gülerse Memleket Güler" mottosuyla elma hasadı programı düzenlendi. Programda elma ağaçlarından ilk hasadı yapan Muş Valisi Avni Çakır, kentte bereketli bir sezonun geride bırakıldığını belirtti. Vali Çakır, tarımın Muş ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Kentte şeker pancarı dışında hasat dönemini tamamladık. Sadece ilimizde değil bölgemizde örnek sayılabilecek bir çiftlikteyiz. Muş’a geldikten sonraki üçüncü elma hasadım. İlk geldiğimde gerçekten çok şaşırmıştım, Doğu Anadolu Bölgesi’nde elma, armut yetişir mi diye. Burası muhteşem bir ortam. Dedim Isparta’ya mı geldim yoksa ben. Bu konuda da işini severek yapan Aşar ailesi var. Gerçekten o zaman çok keyif almıştım" dedi.
Vali Çakır, bu yıl Türkiye’nin birçok bölgesinde yaşanan zirai donun meyve üretimini olumsuz etkilediğini ancak Muş’un bu durumdan ciddi şekilde etkilenmediğini vurgulayarak, "Allah’a şükür bu bölgede çok ciddi bir zarar olmadı. Bu yıl güzel bir hasat gerçekleştiriyoruz. ’Bakarsan bağ olur’ diyen atalarımız boşuna söylememiş. Murat Nehri uçsuz bucaksız bir alandan gelip geçiyor. Bence bundan sonraki hedefimiz hep beraber bu güzellikleri tüm bölgedeki hemşehrilerimize gösterip, benzer bahçelerin özellikle bu nehir boyunca da yaygınlaşmasını sağlamak" şeklinde konuştu.
Elma üretiminde başarılı sonuçlar elde edilmesinde üreticilerin gayreti kadar devletin tarımsal desteklerinin de önemli payı olduğunu dile getiren Vali Çakır, "Her konuda devletimizin destekleri de ortada. Yeter ki vatandaşımız ‘Benim tarlam var, ben bir şey yapmak istiyorum. Gelin bakın, burada en verimli neyi üretebilirim? Toprak analizini, havasını, suyunu, kontrollerini yapın. Bu süreçte de bana destek olun’ deyin. Biz her türlü ekipmanımızla, personelimizle onların yanındayız" ifadelerini kullandı.
Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Necattin Gönç ise, kentin tarımsal faaliyet açısından önemli merkezlerden biri konumunda yer aldığını vurguladı. Tarım alanında önemli bir potansiyele sahip olduklarını belirten Gönç, verimli toprakları, ovaları, bitki florası ve su kaynaklarıyla Muş’un üretime oldukça uygun bir şehir olduğunu söyleyerek, "Toplamda 357 bin hektarlık tarıma elverişli bir alan bulunmakta. Yürütülen tarımsal faaliyetlerden biri de meyvecilik faaliyeti. Meyvecilik anlamında ürün desenlerimizi, üzüm, elma, armut, ceviz ve az da olsa kirazdan oluşmakta. Elma ve armut da ilimizde önemli bir yer tutuyor. 4 bin 500 dönümlük bir alanda elma hasadı yapılıyor. İlimizde meyvecilik faaliyetinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yaklaşık 2 bin ton elma hasat etmeyi planlıyoruz. Bu yıl elma hasadından yaklaşık 100 milyon gelir beklemekteyiz" diye konuştu.
Elma üreticisi Ferhat Aşar, "1960’lı yıllardan bugüne kadar baba mesleğimizi devam ettirdik. Tabii ki o dönemdeki kısıtlı imkanlarla babalarımızın yaptıklarını biz daha modern teknik ekipmanlardan yararlanarak en iyisini yapmanın mücadelesini veriyoruz. Özellikle burada bulunmadığı için budamacılarımızı Bursa’dan getiriyoruz. İlkbahar mevsiminde budamalarımızı yapıyoruz. Amacımız baba mesleğimizi de çevremize yaymak" dedi.
Vali Avni Çakır ve beraberindekiler, hasat sonrası yol kenarında sebze ve meyve satan çiftçileri ziyaret ederek, ürün satın aldı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ