Muş’ta besicilerin kızaklı zorlu kış mesaisi

Muş’ta besicilerin kızaklı zorlu kış mesaisi

Genel 28.01.2026 11:19:21 0
Muş’ta besicilerin kızaklı zorlu kış mesaisi
Tarih: 28.01.2026 11:19 Güncelleme: 28.01.2026 11:19
Muş’un yüksek rakımlı köylerindeki besiciler, yazın topladıkları meşe yapraklarını çetin kış şartlarında kızaklarla taşıyarak hayvanlarını beslemeye çalışıyor.
Muş’ta etkisini sürdüren yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklar, kırsalda yaşamı zorlaştırıyor. Merkeze yaklaşık 55 kilometre uzaklıktaki Karabey köyünde besicilikle geçimini sağlayan vatandaşlar, ağır kış şartlarına rağmen hayvanlarını beslemek için zorlu bir mücadele veriyor. Kar kalınlığının yer yer 3 metreyi bulduğu bölgede besiciler, yaz aylarında topladıkları meşe yapraklarını kış boyunca hayvan yemi olarak kullanıyor. Yaz aylarında traktörlerin giremediği sarp arazilerde meşe yapraklarını toplayan, kışın da kızaklara yükleyen besiciler, yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüyerek kat ediyor.
Belirli saatlerde hayvanlarını karla kaplı alanlara çıkaran üreticiler, dondurucu soğuğa rağmen hayvanlarının bakımını aksatmıyor. Kış mevsimiyle birlikte iş yüklerinin iki kat artan besiciler, tüm zorluklara rağmen tek geçim kaynakları olan hayvancılığı sürdürmeye çalışıyor. Besiciler, hayvanlarını sağlıklı bir şekilde bahar aylarına ulaştırabilmek için çetin kış mesaisini aralıksız sürdürüyor.
Karabey köyünde besicilik yapan Servan Akar, yaz aylarında topladıkları meşe yapraklarını kış aylarında kızaklarla taşıyarak havanların olduğu bölgeye ulaştırdıklarını söyleyerek, "Biz burada aile olarak hayvancılık yapıyoruz. Yaz aylarında topladığımız meşe yapraklarını şimdi kızaklarla taşıyoruz ve hayvanlara yem olarak veriyoruz. Günde iki kere tepeye tırmanıyoruz, oradan da günde iki sefer kızakla yük getiriyoruz. Tabii zor oluyor. Bazen kızağın altında kalıyoruz, bazen devriliyor. Kızaklarla getirdiğimiz yaprakları burada hayvanlara veriyoruz. Bu şekilde hayvanları besliyoruz ama gerçekten çok zor. Hayvancılık zaten zor bir meslek. Kış da çetin geçiyor; kar çok, hava çok soğuk. Ama mecburuz, beslemek zorundayız. Başka yapacak bir şey yok. Yazın yol olmadığı için traktör çıkamıyor, araziler dik yamaçlı. Biz de yazın yaprakları toplayıp, kışın kızaklarla çekerek hayvanlarımızı bu şekilde besliyoruz" dedi.
Keçilerin beslenmesinde babasına yardımcı olduğunu söyleyen Nurullah Azat Akar da, "Karabey köyünde yaşıyoruz, burada hayvancılık yapıyoruz. İşlerde babama yardımcı oluyorum. Günde iki kere yukarı çıkıp meşe yaprağı getiriyoruz. Topladığımız yaprakları aşağıya indirip hayvanlara veriyoruz. Yazın büyük yamaçlardan topladığımız yaprakları kışın kızaklarla yukarıdan aşağı taşıyoruz ve burada hayvanlarımıza yediriyoruz. Hayvanlarımızı bu yapraklarla besliyoruz. Günümüz genellikle bu işlerle geçiyor" ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ