Muş’ta 6 ilden katılımla deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Muş’ta 6 ilden katılımla deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Genel 17.09.2025 14:56:19 0
Muş’ta 6 ilden katılımla deprem tatbikatı gerçekleştirildi
Tarih: 17.09.2025 14:56 Güncelleme: 17.09.2025 14:56
Muş’ta AFAD koordinasyonunda düzenlenen bölgesel deprem tatbikatında, 6 ilden gelen bin 65 personel ve 235 araç görev aldı. Senaryo gereği 7.2 büyüklüğünde deprem sonrası yürütülen arama-kurtarma çalışmaları gerçeği aratmadı.
Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda, 6 ilden bin 65 personelin katılımıyla ’Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı’ yapıldı. Senaryo gereği merkeze bağlı Boyuncuk köyünde 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bölgeye intikal eden ekipler, yıkılan yapılarda arama kurtarma ve ilk müdahale çalışmaları gerçekleştirdi.
Tatbikata Muş’un yanı sıra Sivas, Erzincan, Ağrı, Kars, Rize ve Gümüşhane AFAD il müdürlükleri ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşlarından ekipler katıldı. Toplam bin 65 personel ve 235 aracın görev aldığı tatbikatta, Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında AFAD Koordinasyon Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlenirken, ilçe kaymakamlarıyla da telekonferans yöntemiyle bağlantı kuruldu.
Gerçeği aratmayan tatbikatın, muhtemel bir afet anında kurumlar arası koordinasyonu güçlendirmesi hedeflendi. Daha sonra Vali Çakır, AFAD Müdahale Planları ve Tatbikatlar Daire Başkanı Yusuf Aysu, Vali Yardımcısı Muhammet Fatih Aydın ve Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Daştemir, Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi bahçesindeki yıkılan bina enkazında gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarını inceledi.
Ekiplerin koordineli çalışmasıyla enkazdan çıkarılan yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Alanda, sahra hastanesi ve arama kurtarma ekiplerinin çadırları kuruldu.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Çakır, Muş’un deprem konusunda son derece hassasiyete sahip bir il olduğunu ifade etti.
Özellikle Muş’un Karlıova fay hattına çok yakın olduğu için sürekli teyakkuz halinde olunması gerektiğini ifade eden Çakır, "Planlı tatbikatlarımızdan bir tanesini gerçekleştirdik. Bu tatbikatımıza göre, Boyuncuk köyümüzde 7.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu deprem hem il merkezimizde hem 5 ilçemizde, beldelerimizde ve köylerde maalesef yıkıma sebebiyet verdi. Bu kapsamda bir tatbikat gerçekleştirdik. 6 ilin destek kuvvetleri de ilimize bu doğrultuda geldi. Tatbikatımıza onlar da katıldı. Şu an tatbikat gereği arama kurtarma faaliyetleri sahada devam ediyor. Okulun bahçesinde 6 yaralımızın olduğu binada arama kurtarma faaliyetlerimiz devam ediyor. Tatbikata 6 ilden AFAD ekiplerimiz geldi. Bu tatbikat kapsamında 235 araç ve bin 65 personel görev aldı. Yapılarımızı afetle dirençli hale de getirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu doğrultuda okullarımızda, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızda deprem testlerinden geçemeyen binalarımızın yıkımlarını gerçekleştiriyoruz" dedi.
Eğitim çalışmalarına çok önem verdiklerini ifade eden Çakır, "Şu ana kadar 5 bin 500’den fazla afet gönüllüsü eğitimlerini gerçekleştirdik. Bunlar da afetlerde bizim birer gönüllü ordumuz. Tüm kurum ve kuruluşlarımızda, fabrikalarımızda, iş yerlerimizde, insanlarımızın toplu olduğu tüm sahalarda eğitim çalışmalarına ehemmiyet veriyoruz. Şu ana kadar 30 binden fazla vatandaşın eğitim çalışmalarını, bilgilendirme çalışmalarını da gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Allah böyle afetlerle bizleri sınamasın. Eğer başımıza böyle bir afet gelirse de en az zararla atlatmayı nasip etsin" ifadelerini kullandı.
Tatbikata, Muş İl Jandarma Komutanı Albay Özgür Özer, kurum amirleri, jandarma, polis, sağlık, Kızılay ve arama kurtarma ekipleri katıldı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ