Muş’ta 1800 rakımlı köy kara gömüldü: Evler kar altında, ulaşım tünellerle sağlanıyor

Muş’ta 1800 rakımlı köy kara gömüldü: Evler kar altında, ulaşım tünellerle sağlanıyor

Genel 2.03.2026 15:41:00 0
Muş’ta 1800 rakımlı köy kara gömüldü: Evler kar altında, ulaşım tünellerle sağlanıyor
Tarih: 02.03.2026 15:41 Güncelleme: 02.03.2026 22:54

Muş’ta kış mevsimi boyunca etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle bin 800 rakımlı Yukarıyongalı köyünde kar kalınlığı 2 metreyi aştı. Evleri kar altında kalan köylüler, küreklerle tünel açarak günlük yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
Muş’ta etkisini sürdüren yoğun kar yağışı, merkeze bağlı bin 800 rakımlı Yukarıyongalı köyünü adeta kara gömdü. Kar kalınlığının yer yer 2 metreyi aştığı köyde evler tamamen beyaz örtü altında kaldı. Muş’a yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Yukarıyongalı köyü, son yılların en çetin kış mevsimlerinden birini yaşıyor. Yüksek rakımı nedeniyle yoğun yağış alan köy, ilkbahar mevsimine de kar altında girdi. Kar kalınlığının 2 metreyi aştığı yerleşim yerinde evlerin büyük bölümü kar altında kalırken, vatandaşlar adeta seferber oldu. Köy sakinleri, kapılarını açabilmek ve günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için küreklerle kar küreme çalışmasını sürdürüyor. Evlerinden dışarı çıkabilmek için iki kişinin yan yana geçebileceği genişlikte tüneller açan köylüler, bu şekilde ulaşımı sağlıyor.
Hayvancılıkla geçim sağlanan köyde özellikle kış aylarında işlerin daha da ağırlaştığını söyleyen besicilerden Eşref Omur, günlük yaşamın adeta bir mücadeleye dönüştüğünü kaydederek, "Bizim köyde kar çok yağıyor. Hatta metrelerce kar yağıyor. Köyle ova arasındaki mesafe sadece 5 kilometre olmasına rağmen, orada hiç kar yokken burada evler adeta karın altında kaybolmuş durumda. Öyle ki yerle çatı, kardan dolayı birleşmiş durumda. İnsanlar komşularına giderken büyük zorluk yaşıyor. Ulaşım her konuda sıkıntılı. Köyde hayvancılık yapılıyor ve kışın ciddi şekilde zorlanıyoruz. Komşuya gitmek bile başlı başına bir mücadeleye dönüşmüş durumda. Sabah erkenden kalkıp adeta bir kepçe gibi kar temizliyoruz. Damların üzerini, bacaları ve kapı önünü temizleyerek güne başlıyoruz. Bu şekilde günlük işlerimizi yapmaya çalışıyoruz ama gerçekten çok zorlanıyoruz" dedi.
Kar nedeniyle çatıya doğrudan karın üzerinden çıktıklarını anlatan Köylülerden Eyüp Omur, her sabah ilk iş olarak evlerinin önünü temizlediklerini belirtti. Omur, ev girişlerinin tünel görünümü aldığını, tüm hanelere bu dar koridorlardan ulaşıldığını aktararak, "Bizim köyün rakımı bin 850. Köy, ovadan sadece 5 kilometre uzaklıkta ama ovada kar yok; her yer siyah görünüyor. Burada ise iki metre kar var. Kar, yeri ve çatıyı adeta birleştirmiş durumda. Biz çatıya karın üzerinden çıkıyoruz. Her sabah kalkıp önce evimizin önünü temizliyoruz. Evlerin önü tünel gibi olmuş; bütün evlerin girişine tünellerin arasından gidiliyor. Komşulara gitmek için tünel gibi yollar açıyoruz. Açtığımız dar yollardan komşulara gider, ahırlara gider, hayvanların yanına ulaşırız. Burada kış çok uzun sürüyor; 5-6 ay boyunca kış şartlarıyla mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ