Muş dağlarında mangal kömürü üretimi

Muş dağlarında mangal kömürü üretimi

Ekonomi 28.07.2025 17:37:08 0
Muş dağlarında mangal kömürü üretimi
Tarih: 28.07.2025 17:37 Güncelleme: 28.07.2025 17:37
Muş dağlarında sağlanan huzur ve güven ortamı, bölgede ekonomik hareketliliğe katkıda bulundu. Özellikle meşe odunundan mangal kömürü üretimi, kentin ekonomisine önemli katkı sunuyor.
Muş’un ormanlık bölgelerine kurdukları çadırlarda yaşayan mevsimlik işçiler, zorlu şartlar altında, bin 800 rakımlı yüksek kesimlerde meşe odununu mangal kömürüne dönüştürerek geçimlerini sağlıyor. Mardin’den Muş’a gelen 12 aile, yaklaşık 6 ay boyunca bu alanda konaklıyor. Her sabah saat 05.00’te mesaiye başlayan aile bireyleri, Şenyayla bölgesindeki Kayalısu köyünde kesim izni verilen ağaçları budayarak traktörlerle mangal kömürü üretim alanına taşıyor.
Orman İşletme Müdürlüğü tarafından belirlenen alanlarda günün ilk ışıklarıyla işe koyulan aileler, gün boyunca ateş karşısında is ve dumana aldırmadan kestikleri meşe odunlarını yakarak mangal kömürüne çeviriyor.
Kömür üreticisi Mehmet Şerif Sazan, Mardin’den geldiklerini ve Muş’un Kayalısu köyünün kırsalında Orman İşletme Müdürlüğünce belirlenen alanda mangal kömürü ürettiklerini belirtti. Bu faaliyetin hem bölge ekonomisine katkı sağladığını hem de mevsimlik işçilere gelir kapısı olduğunu söyleyen Sazan, "Yaklaşık 15 yıldır mangal kömürü üretimi yapıyorum. Bu işe her yıl 5. ayda başlıyoruz ve 11. aya kadar aralıksız çalışıyoruz. Sezonumuz genellikle 4 ila 5 ay sürüyor. Şu anda burada 12 aile bulunuyor. Her aile, sezon boyunca yaklaşık 50-60 ton mangal kömürü üretiyor. Ürettiğimiz kömürleri başta İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir olmak üzere Samsun, Amasya, Malatya, Diyarbakır, Bingöl ve Erzurum’a naklediyoruz. Sabah saat 05.00’da uyanıyoruz. Çoluk çocuk, kadın erkek demeden hep birlikte bu işe koyuluyoruz. Burada çadırlarda kalıyoruz ve akşam saat 19.00-20.00’a kadar çalışmalarımız sürüyor. Eşlerimizle birlikte çalışıyoruz. Kadınlarımız hem sahada bizimle beraber emek veriyor hem de ev işlerini titizlikle yürütüyorlar, çocuklara bakıyorlar. Onların işi bizden daha zor. Yaşadığımız bu bölgede elektrik yok. Elektrik olmadığı için çamaşır ve bulaşık gibi işleri elde yapmak zorunda kalıyoruz. Bu da kadınların işini oldukça zorlaştırıyor. Hayat şartlarımız zor ama 5 ay boyunca bu zorluklara katlanıyoruz. Çünkü artık Muş dağlarında ekonomi canlandı. Bölgede huzur ve güven ortamı oluştu, üretim yeniden başladı. Burada önümüzdeki 10 yıl boyunca üretimin süreceğini öngörüyorum. Köylülerimiz de bu üretimden faydalanıyor. Artık boş kalmayacaklar, burada sürekli olarak mangal kömürü üretimi yapılacak" dedi.
Huzur ve güven ortamı ile birlikte Muş dağlarında mangal kömürü üretilmeye başlandığını ifade eden Kayalısu Köyü Muhtarı Bilal Erez ise "Şu an yaklaşık 60 işçi bu alanda çalışıyor. Ekonomi bu dağlarda canlandı, huzur ve güven sağlandı. Ortam çok güzel, ekonomik hareketlilik gözle görülür şekilde arttı. Doğal olarak, şu an çalışacak işçi bulmakta zorlanıyoruz. Meşe ormanları kendini yenileyebilen ormanlardır. Meşe ağacı, kendi kendini yenileyebilen bir türdür. Dolayısıyla bir ağaç kesildiğinde, onun yerine 10 dal, 10 fidan kendiliğinden yeniden çıkabiliyor. Ailelerimiz burada zor şartlara rağmen gece gündüz demeden çalışıyor. İnşallah sezon sonunda herkes emeğinin karşılığını alacak ve güzel bir gelir elde ederek sezonu tamamlayacak" ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ