Tarihçi Murat Bardakçı, 3 Mart'ta yapılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli toplantısının üzerinden, İyi Parti Lideri Meral Akşener'in GİK toplantısındaki açıklamalarına gönderme yaptı.
Türkiye deprem felaketlerinin içinden geçiyor.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan yıkıcı depremlerin üzerinden 29 gün geçti.
Geniş bir coğrafyada hissedilerek ülkenin güneyindeki 11 ili etkileyen afet, ağır yıkımlara ve 45 binin üzerinde can kaybına neden oldu.
Devletin tüm kurumları, bakanları afet bölgesinde seferber oldu ve yaraların sarılması için çalışmalar hızlandırıldı.
Barınmadan beslenmeye her türlü ihtiyaçlar karşılanırken, şehirlerin yeniden ayaklanması için de düğmeye basıldı.
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli için harekete geçildi
Öte yandan afet bölgesinde yapılacak çalışmalara ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir ilk açıklandı.
Geçtiğimiz günlerde partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin oluşturulacağını duyurdu.
Toplantıda yol haritası çizildi
Türkiye'de şehirlerin doğal afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi için oluşturulan projenin ilk toplantısı ise 3 Mart’ta İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirildi.
Yetkin bilim insanları, ilgili kurumların teknik ekiplerinin yanı sıra yabancı uzmanların da destek vereceği çalışmada yer alacak kurul üyeleri belirlendi.
Toplantıda, yapılacak çalışmalara ilişkin yol haritası çizildi.
Aynı gün Meral Akşener, 6'lı masayı topa tuttu
Toplantının yapıldığı saatlerde ise seçime sayılı günler kala Millet İttifakı'ndaki partilerin bir araya geldiği 6'lı masadan ayrılan İyi Parti Lideri Meral Akşener açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı adayı krizinin aşılamadığı masa dağıldı. Akşener, İyi Parti GİK toplantısında aylarca masada oturduğu partileri eleştirdi.
"Türkiye’nin tarihinde bir ilki teşkil eden toplantı..."
Yaşananları ele alan tarihçi Murat Bardakçı, konuyu köşe yazısına taşıdı.
Bardakçı, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Önceki gün, Dolmabahçe Sarayı’ndaki Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde düzenlenen “Ulusal Risk Kalkanı” toplantısında idik…
Dolmabahçe’de yapılan bu toplantı Türkiye’nin tarihinde bir ilki teşkil etmekte idi, üstelik Ankara’da “Meral Hanım masayı devirdi, altılı masanın bacağı kırıldı, kırılan bacağı kim onaracak?” tartışmalarının ayyuka çıktığı saatlerde devletin en üst düzeyi nerede ise tam kadro hâlinde böyle bir akademik toplantıya katılıyordu!
7,5 saat süren toplantıdan çıktığımız sırada tarih profesörü bir arkadaş, “Padişahlar arasında bilime en fazla meraklı olan Fatih Sultan Mehmed idi ama o bile ulema ile yedi buçuk saat boyunca bir arada olmamıştı” diyordu…