MTÜ’de tarımsal eğitimin 180. yılı coşkuyla kutlandı

MTÜ’de tarımsal eğitimin 180. yılı coşkuyla kutlandı

Eğitim 12.01.2026 12:47:29 0
MTÜ’de tarımsal eğitimin 180. yılı coşkuyla kutlandı
Tarih: 12.01.2026 12:47 Güncelleme: 12.01.2026 12:47
Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ), Türkiye’de tarım öğretiminin başlamasının 180. yılı dolayısıyla düzenlediği programda öğrencileri ve tarım paydaşlarını bir araya getirdi.
MTÜ Battalgazi Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen "Tarımsal Eğitim ve Öğretiminin 180. Yılı Kutlama Programı"na Malatya Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkçi ve İhsan Koca, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Şirin Budancamanak, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ile kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
"10 bin yıldır tarımın merkeziyiz"
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, zirai eğitim öğretimin başlamasının 180. Yılı nedeniyle bir araya geldiklerini belirterek, "Zirai eğitim-öğretim 1846 yılında başladı. Bugün dünyada artan nüfus ve sürekli azalan tarım arazileri, su kaynakları var. Son yıllarda üzerinde ısrarla durulan iklim değişikliğinin etkileriyle olumsuzlukların yaşandığı bir dönemdeyiz. Bulunduğumuz coğrafya yaklaşık 10 bin yıldır tarımın merkezidir. İnsanların doğduğu yerde yeterli güvenilir gıdaya ulaşması son derece önemlidir" dedi.
MTÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım ise tarımın insanlığın varoluşuyla yaşıt bir uğraş olduğunu belirterek, "Tarım stratejik bir alandır. İklim şartları tarım eğitimini her geçen gün daha önemli hale getirmiştir. Tarımda gerçek başarı doğayı tüketmeden üretmekten geçer. Günümüz tarımı dijitalleşme, hassas tarım uygulamaları, yapay zekâ destekli sistemler ile yeniden şekilleniyor" şeklinde konuştu.
"Malatya tarımını daha az suyla daha verimli üretim yapısına taşımak istiyoruz"
Malatya’da tarımın sadece üretim olmadığını söyleyen MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli ise, "Malatya tarım üretimin yanı sıra aynı zamanda ihracattır, istihdamdır ve şehir kimliğidir. Bu nedenle Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak tarımı bilim, teknoloji, iklim dayanıklılığı, katma değer ekseninde ele alıyoruz. Akademik bilgiyle sahadaki ihtiyacı aynı zeminde buluşturmayı stratejik öncelik olarak görüyoruz. Bu çerçevede Ziraat fakültemizde temel hedefimiz Malatya tarımını daha çok üretmekten öte daha az suyla daha verimli, iklim risklerine daha dayanaklı üretim yapısına taşımak" dedi.
İklim değişikliğinin ciddi bir risk olduğunu belirterek sözlerine başlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, başta tarımsal sulama olmak üzere çiftçileri, yetiştiricileri desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Başkan, Er, Malatya’nın geleceği için Üniversitelerle her türlü iş birliğini yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi ise, "Dünyada ve Türkiye’de iklim değişikliği yaşanıyor. Bu iklim değişikliğinden an az etkilenme adına önemli çalışmalara imza atıyoruz. Malatya hem sanayi hem de tarım kenti. Tarımda özellikle kayısı ön planda. Bu anlamada kentimizde küçük bir sıcaklık değişikliği dahi kayısıda verimi etkiliyor" ifadelerine yer verdi.
"Cumhurbaşkanımız Malatya’ya önem veriyor"
Malatya Vali Seddar Yavuz ise, "İlimizde konsantre olmamız gereken konulardan bir tanesi, markamız olan kayısıya odaklanmak. İklim değişikliği ve buna bağlı olarak küresel ısınma kaynaklı kayısı üretiminde ve diğer tarım ürünleri deseninde şimdiden hangi tür değişikliğin olabileceğine dair similasyonun yapmak en önemli hususlardan bir tanesi. Eğer gıdanız yoksa bağımsız değilsiniz. Malatya geniş tarım alanlarına ve göreceli olarak da diğer illere göre de zengin su kaynaklarına sahip bir il. Önemli olan bunları nasıl etkili kullanacağımızı bilmek. Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz Malatya’ya fevkale önem veriyor, sorunlarını çözmek için gayret gösteriyor" diye konuştu.
Program, ‘Malatya’da Yerel Uyum ve Azaltım İçin Akıllı Tarım Çözümleriyle İklim Direncinin Güçlendirilmesi’ projesinin tanıtımının ardından gerçekleştirilen panel ile sona erdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ