Motosiklet Sürücülerine Ağır Cezalar Geliyor: Trafikte Güvenliği Artırma Operasyonu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, artan motosiklet kazalarıyla mücadele kapsamında yeni ceza tarifesini duyurdu.

Asayiş 13.03.2025 13:48:00 0
Motosiklet Sürücülerine Ağır Cezalar Geliyor: Trafikte Güvenliği Artırma Operasyonu
Tarih: 13.03.2025 13:51 Güncelleme: 13.03.2025 13:48

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, artan motosiklet kazalarıyla mücadele kapsamında yeni ceza tarifesini duyurdu. Kask takmamaktan akrobatik hareketlere kadar birçok ihlale yönelik cezalar katlanarak artırılıyor.

Türkiye'de son yıllarda motosiklet kullanımının hızla artmasıyla birlikte trafik kazalarında da motosikletlerin karıştığı olaylar yükselişe geçti. İçişleri Bakanlığı, bu durum üzerine harekete geçerek yeni düzenlemelerle trafiği daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor.

Motosiklet Sayısı Yüzde 100 Arttı: Devriye ve Denetimler Artırılıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Motobike Fuarı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye'deki motosiklet sayısının 2019 yılında 3.3 milyonken 2024'te 6.3 milyona ulaştığını belirtti. Bu artışla birlikte her 5 araçtan birinin artık motosiklet olduğunu vurgulayan Yerlikaya, devriye ve ekip sayılarını artırdıklarını ifade etti.

Acı Gerçek: Motosiklet Kazalarında Can Kaybı Artıyor

Bakan Yerlikaya'nın paylaştığı veriler, durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Yapılan denetimlerde motosikletlere uygulanan ceza işlem sayısı yüzde 101 artarken, motosiklet kazalarındaki günlük can kaybı bir yılda 3.6'dan 4.3'e yükseldi. Kazaların yaklaşık yarısına motosikletlerin karıştığı ve motosikletlerin ölümlü kazalara karışma oranının ise yüzde 37'ye ulaştığı açıklandı.

Yeni Ceza Tarifesi: Cep Yakacak Uygulamalar Yolda

Kask Takmamak: Mevcut 993 TL olan kask takmama cezası, ilk ihlalde hem sürücüye hem de yolcuya 1500 TL olarak uygulanacak. Tekrar halinde cezalar 3 bin TL'ye ve hatta 9 bin TL'ye kadar çıkacak.

Akrobatik Hareketler: Akan trafikte tek teker veya yarış yapmak gibi akrobatik hareketlere 47 bin TL ceza kesilecek. Akrobatik harekete yakalanan sürücünün ehliyetine 60 gün el konulurken, yarışta bu süre 2 yıla çıkacak.

Ehliyetsiz Kullanım: Sürücü belgesi olmadan motosiklet kullanmanın cezası 18 bin 677 TL olarak korunacak. Geçici veya iptal edilmiş ehliyetle araç kullanmak ise 186 bin TL'ye kadar ceza gerektirecek.

Kırmızı Işık İhlali: Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2 bin 167 TL'den 5 bin TL'ye yükseltilecek. Tekrar halinde her ihlalde ceza 5 bin TL artacak ve üçüncü ihlalden itibaren ehliyete el konulacak. Ehliyet el koyma süreleri ihlal sayısına göre değişecek, altıncı ihlalde ise ehliyet iptal edilecek.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ