Modern basınçlı sulama sistemiyle hem işçilikten hem de verimden kazandı

Modern basınçlı sulama sistemiyle hem işçilikten hem de verimden kazandı

Van Haberleri 8.08.2025 13:53:00 0
Modern basınçlı sulama sistemiyle hem işçilikten hem de verimden kazandı
Tarih: 08.08.2025 13:53 Güncelleme: 09.08.2025 12:20

Van’ın İpekyolu ilçesinde Necmi Terim isimli çiftçi, devletten aldığı hibe desteği ile kurduğu sistem sayesinde hem işçilikten hem de verimden kazandı.

İpekyolu ilçesine bağlı Buzhane Mahallesi’nde tarımla uğraşan Necmi Terim, teknolojiden faydalanmak için İpekyolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurdu. Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı yüzde 50 hibe desteğinden yararlanan Terim, arazisine modern basınçlı sulama sistemi kurdu. Sistem sayesinde Terim hem işçilikten kazandı hem de yüzde 50 verim artışı sağladı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Terim, çocukluğundan beri tarımla uğraştığını belirterek, "15 dönümlük arazime lahana, kabak, domates, biber ve patlıcan ektim. Daha önce vahşi sulama dedikleri usul ile sulama yapıyorduk. Çok zor oluyordu ve verim alamıyordum. Bunun yanında fazla su gittiğinde de ürünümüz bozuluyordu ama bu şekilde dengeli bir sulama yapıyoruz ve çok memnunuz" dedi.

Eskiden bir günlük işi şimdi 2 saatte yaptığını vurgulayan Terim, "Daha önce 5 ton verim alırken şimdi 7-8 ton verim alabiliyoruz. Aynı zamanda gübreleme tankımızla direkt gübreyi ürüne verebiliyoruz. Çok güzel bir sistem. Yarısını biz yarısını devletimiz ödedi. Tüm çiftçilere tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.

Çiftçi Necmi Terim’i ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman ise bahçede incelemelerde bulunarak bilgi aldı. Tarım arazisine geçen sene ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’ çerçevesinde 180 bin TL’lik damla sulama sistemi döşediklerini ifade eden Şişman, "Aynı zamanda gübreleme sistemi ve depo koyduk. Bundan sonra çiftçimiz, burada eskiden 100 ton kullanarak yaptığı vahşi sulamayı belki 10 tondan daha az su kullanarak yapmaya başladı. Hem işi tasarrufu hem verimde yüzde 50’ye yakın bir kazanç sağladı. Eskiden belki bütün mesaisini burada harcarken şimdi ise vana açıp kapayarak sulamasını bitirir hale geldi. Hem işçi tasarrufu hem verim artışı ve çok cüzi rakamlarla bu işletmeyi modern hale getirdik. Biz teknolojiyi tarımla buluşturmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla bu tür işletmelerin çoğalması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Tarım Danışmanı Emre Hakverir ve Ayşegül Bitiktaş da modern basınçlı sulama sistemi ile çiftçilerin her anlamda kazançlı olabildiğine dikkat çekerek, "Çiftçimiz eski sistemle sulama yaptığını ve ağaçlarının zamanla kurumaya başladığını söyledi. Bizde teşhis ettiğimizde fazla sulama yaptığını bunun modern basınçlı sulama sistemine dönmesi gerektiği teşhisi koyduk. Bu şekilde bireysel sulama destekleri üzerinden yüzde 50 hibe istedik. Şu an çiftçimiz hem ağaçlarını kurtardı hem de daha fazla verim almaya başladı. Tüm çiftçilerimizin bundan faydalanmasını istiyoruz" dediler.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ