Mobil bankacılık açıkken telefonu sakın başkasına vermeyin

Sakarya’nın Serdivan ilçesinde gittiği kafede hesabı ödedikten sonra ‘annemi arayacağım’ bahanesi ile işletme sahibinin telefonunu alan kişi hesabına 40 bin lira gönderdi.

Asayiş 7.09.2023 22:05:00 0
Mobil bankacılık açıkken telefonu sakın başkasına vermeyin
Tarih: 07.09.2023 22:09 Güncelleme: 07.09.2023 22:05

Sakarya’nın Serdivan ilçesinde gittiği kafede hesabı ödedikten sonra ‘annemi arayacağım’ bahanesi ile işletme sahibinin telefonunu alan 19 yaşındaki şahıs, arka planda açık kalan internet bankacılığı uygulaması üzerinden kendi hesabına 40 bin lira göndererek kayıplara karıştı. Yaşanan dolandırıcılık anları güvenlik kamerasına yansırken, kafenin işletme müdürü olayı anlattı.

Olay, 2 Eylül Cumartesi günü Serdivan ilçesinde bulunan bir kafede meydana geldi. 19 yaşındaki S.Ö. gittiği kafede tatlı yiyip, çay içti. Daha sonrasında kasaya yönelen S.Ö., kafenin sahibi Oğuzhan A.’ya yanında nakit parası bulunmadığını aktararak hesabı IBAN’a atmak istediğini söyledi. Kafe sahibi Oğuzhan A., müşterisi ile IBAN bilgisini paylaşmak için telefonundan internet bankacılığının mobil uygulamasına girdi. Bu esnada S.Ö., 120 TL’lik hesabını IBAN’a gönderdi. S.Ö., daha sonrasında ‘annemi arayacağım’ bahanesi ile Oğuzhan A.’dan telefonunu istedi. İnternet bankacılığının mobil uygulaması arka planda açık kalan telefonu alan S.Ö., dakikalar içinde kendi hesabına 40 bin lira gönderdi. S.Ö., ardından telefonu vererek işletmeden çıktı ve kayıplara karıştı.

Telefonuna gelen bildirimle neye uğradığını şaşırdı

S.Ö.’nün kafeden uzaklaşmasının ardından Oğuzhan A. telefonuna gelen mesaj ile neye uğradığını şaşırdı. Hesabından iki kez 20 bin TL havale yapılarak dolandırıldığını fark eden Oğuzhan A. güvenlik kamerası kayıtları ile polise başvurdu. Polis ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı. Olayın gerçekleştiği anlar ise kafenin güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde, şahsın hesap ödemek için kasaya gelmesi, hesabı ödedikten sonra iş yeri sahibinin telefonunu alarak masaya oturması, telefonla uğraşması, telefonu iş yeri sahibine geri vermesi ve kapıdan çıktıktan sonra koşarak uzaklaştığı anlar yer aldı.

“Annemi arayacağım diyerek telefonu aldı”

Olayı anlatan işletme müdürü Eren İnekçioğlu, “Olay geçtiğimiz hafta Cumartesi günü saat 18.00 sıralarında gerçekleşti. Kafeye sürekli gelen müşterimiz vardı yine geldi. Tatlısını yiyip, çayını içtikten sonra 120 TL’lik bir hesapla kasamıza geldi. Üzerinde kart ve nakit olmadığını söyledi. İşletme sahibimiz Oğuzhan bey kasaya geçerek telefonunda bankanın mobil uygulamasından IBAN bilgilerini açtı ve müşteriye gösterdi. Şahısta 120 TL’yi gönderdi. Parayı gönderdikten sonra çocuk ‘annemi arayacağım’ diyerek Oğuzhan beyin telefonunu aldı. O esnada mobil uygulama arkada açık kaldı. Oturduğu masaya geçtikten sonra arka planda uygulama açıkken kendi hesabına EFT ile iki parça halinde 40 bin TL para gönderiyor”

“İyiliğimizin bedeli bize 40 bin TL’ye patladı”

Olayın ardından mobil uygulamanın telefonda açık kalma süresini test ettiklerini de aktaran İnekçioğlu, “Olaydan sonra biz test ettik uygulamanın arka planda 2 buçuk dakika açık kalma süresi varmış. Kamera kayıtlarında da var zaten çocuk 2 dakikalık bir sürede bu olayı gerçekleştiriyor. Daha sonrasında telefonu geri veriyor, teşekkür ediyor ve kapıdan yavaşça çıkıyor. Ardından koşarak uzaklaşıyor. Kendimiz çocuğa ulaşmaya çalıştık, karakola gittik ve sonrasında Oğuz beyin banka hesabını bloke ettirdik. Henüz bulunmadı, polis ekipleri konuya ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. İyiliğimizin bedeli bize 40 bin TL’ye patladı” diye konuştu.

“Ailesi bize eve gelmediğini söyledi”

S.Ö.’nün ailesine ulaştıklarını da aktaran Eren İnekçioğlu, “Biz olayın ardından şahsın evine ulaştık, ailesi ile görüştük. Yaşı küçük 19 yaşında, belki o an isteyerek yapmadı diye düşünerek ailesi ile konuşmak istedik. Orada ailesi bize eve gelmediğini ve daha öncesinde de bu şekil olaylara karıştığını söyledi. Şahıs bizim telefonlarımızı açmıyor. Bizim iyiliğimiz 40 bin TL’ye mal oldu. Bankacılık mobil uygulaması açıkken telefonunuzu kimseye vermeyin, kimsenin başına böyle bir şey gelmesin” şeklinde konuştu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ