Mısır'daki Kritik Müzakerelerde Üçüncü Gün: "Olumlu Gelişmeler" Vurgusu

Mısır'ın Şerm eş-Şeyh kentinde, Hamas ve İsrail arasında dolaylı olarak sürdürülen ve insani krizle birlikte esir değişimi odağındaki müzakerelerde üçüncü gün geride kaldı.

Dünya 9.10.2025 01:08:00 0
Mısır
Tarih: 09.10.2025 01:10 Güncelleme: 09.10.2025 01:10

Mısır'ın Şerm eş-Şeyh kentinde, Hamas ve İsrail arasında dolaylı olarak sürdürülen ve insani krizle birlikte esir değişimi odağındaki müzakerelerde üçüncü gün geride kaldı. Taraflardan gelen açıklamalar, ateşkes ve anlaşma yönünde bir iyimserlik havası olduğunu işaret ederken, sahada gerilim tırmanıyor.

Hamas'tan Müzakere Masasına İlişkin Açıklama: “Süreçte İlerleme Var”

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'nin medya danışmanı Tahir en-Nunu, müzakerelerdeki son duruma ilişkin önemli açıklamalar yaptı. En-Nunu, taraflar arasındaki görüşmelerde anlaşma sürecine dair "olumlu gelişmeler" yaşandığını belirterek iyimser bir tablo çizdi. Bu açıklama, uzun süredir devam eden çatışma ortamının sona ermesi yönündeki umutları artırdı.

Sahada Provokasyon: Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa Baskını

Müzakerelerin hassas seyri devam ederken, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in provoke edici eylemleri dikkat çekti. Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan ve Müslümanlar için en kutsal mekanlardan biri olan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Bu tür ihlallerin, görüşmelerde varılabilecek bir uzlaşının önündeki en büyük engellerden biri olduğu analistlerce ifade ediliyor.

Trump'tan Flaş Açıklama: “Pazar Günü Orta Doğu'ya Gidebilirim”

ABD Eski Başkanı Donald Trump, konuya ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Kısa süre içinde Gazze'de bir ateşkes anlaşması sağlanma ihtimalinin yüksek olduğunu iddia eden Trump, "Hafta sonu, belki pazar günü oraya (Orta Doğu'ya) gidebilirim" ifadelerini kullandı. Trump'ın bu olası ziyaretinin, müzakerelere doğrudan dahil olma çabası olarak yorumlanıyor.

Müzakerelerin Kısa Geçmişi

29 Eylül: Donald Trump, İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'de ateşkesi içeren 20 maddelik bir planı kamuoyuna sundu.
3 Ekim: Hamas, planın esir değişimiyle ilgili kısmını kabul ettiğini, diğer bazı maddelerin ise müzakere edilmesi gerektiğini açıkladı.
4 Ekim: Trump, sosyal medyadan yaptığı açıklamada Hamas'ın kalıcı barış istediğine inandığını belirterek İsrail'in Gazze'yi bombalamayı durdurması gerektiğini vurguladı. Aynı gün İsrail, planın ilk aşamasını uygulamaya hazır olduğunu duyurdu.
5 Ekim: Hamas ve İsrail heyetleri, esir takası ve ateşkes müzakereleri için Mısır'a gitti.

Tüm tarafların açıklamaları bir anlaşma ihtimalini güçlendirse de, sahada devam eden gerilim ve provokatif eylemler, sürecin ne kadar kırılgan olduğunu gözler önüne seriyor. Mısır'daki müzakerelerden çıkacak sonuç, bölge genelinde istikrar açısından belirleyici olacak.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ