Milli Savunma Bakanlığı duyurdu: Türk komandoları Kosova’ya gidiyor

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "NATO’nun talebi doğrultusunda Kosova’da 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirildi" ifadelerine yer verildi.

Politika 3.06.2023 16:04:00 0
Milli Savunma Bakanlığı duyurdu: Türk komandoları Kosova’ya gidiyor
Tarih: 03.06.2023 16:09 Güncelleme: 03.06.2023 16:09

Dünya, son zamanlarda Kosova'dan gelen haberlere kulak kesildi.

Dünya basınına düşen olaylar endişe ile takip edilmeye başlandı. Kosova'dan gelen görüntüler pek iç açıcı değildi.

Kosova'nın kuzeyinde Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamasına karşı çıkan Sırplar ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Çıkan olaylar sonucunda ise yaralanmalar meydana geldi. 25'i NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) askeri olmak üzere toplam 75 kişi yaralandı.

NATO'dan yapılan açıklamada yaralanan askerler arasında İtalya ve Macaristan'dan gelenlerin olduğu ve bazılarının da durumlarının ağır olduğu belirtildi. Olaylarla ilgili ise 5 kişi tutuklandı.

Yaşanan olayların ardından Sırbıstan, bazı hamleler için harekete geçtiğini duyurdu.

Sırbıstan Savunma Bakanı Milos Vucevicn bir açıklama yaptı ve Kosova ile yaşanan gerginlik yüzünden ordunun her an çatışmaya girmeye hazır hale getirildiğini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise gerginliğin azaltılması noktasında iki ülkeye çağrıda bulundu.

Yaşanan bu gelişmelerin akabinde Milli Savunma Bakanlığı, NATO'nun talebi üzerine Kosova'ya asker gönderileceğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan kritik açıklama
MSB açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kosova'da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı tarafından yapılan talebe istinaden, daha önceden NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir.

Türkiye, Kosova'nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır.

Kosova'da meydana gelen olaylar) Birliğimizin 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova’da bulunan Sultan Murat Kışlasına intikali planlanmıştır.

NATO, son günlerde gerginliğin arttığı Kosova'daki Barış Gücü'ne (KFOR) takviye asker gönderileceğini duyurmuştu."

Polis memuruna gözaltı sonrası barikatları kuruldu
Kosovalı Sırp polis memuru Dejan Pantic'in tutuklanmasını protesto eden Sırplar, protestolarını artırarak barikatlar oluşturmuştu.

Kosova, cezaevindeki Pantic'in ev hapsine alınacağını açıkladı. Sırplar da bunun üzerine barikatları kaldırmaya karar verdi.

Ancak barikatların kaldırılması her ne kadar gerilimin azalacağı hissini verse de durum pek öyle olmadı.

NATO saldıları "Kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Kosova'dan gelen görüntülerde ise halk ve polis arasındaki çatışmalarda şiddetin dozunun arttığı görüldü.

Kosova'nın bağımsızlığını tanımadı
Kosova, 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ise Türkiye oldu.

ABD ve önde gelen Avrupa Birliği ülkeleri tarafından da tanındı. Ancak Sırbistan, Kosova'daki çoğu etnik Sırp gibi ülkenin bağımsızlığını tanımayı reddediyor. Kaynak: EnsonHaber

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ