Memur-Sen İl Başkanı Uca; 'Van'da Öğretmen Açığı Rekor Seviyede'

Van'da Öğretmen Krizi Zirve Yaptı: 15 Yılın En Büyük Açığıyla Ders Zili!

Van Haberleri 11.09.2024 10:05:00 0
Memur-Sen İl Başkanı Uca;
Tarih: 11.09.2024 10:11

Van'da yeni eğitim-öğretim yılına öğretmen açığı sorunu gölgesinde başlandı. İl genelinde son 15 yılın en büyük öğretmen eksikliği yaşanıyor ve bu durum eğitime erişimde ciddi problemlere yol açıyor.

EĞİTİM-ÖĞRETIM YILINA KRİTİK BAŞLANGIÇ

2024-2025 döneminin başlamasıyla Van'da 295 bin öğrenci ve 18 bin 500 öğretmen ders başı yaptı. Ancak öğretmen eksikliğinin artarak sürmesi, eğitim camiasında kaygılara neden oluyor.

ÖĞRETMEN AÇIĞI ALARM VERİYOR

Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, öğretmen açığındaki ciddi artışa ve bunun sorunlarına dikkat çekti. Van'ın sözleşmeli öğretmenlerin tayin hakları ve ek ödeme gibi teşviklerin olmaması sebebiyle istikrarlı öğretmen çalıştıramadığını belirtti. Uca, çözüm olarak ücretli öğretmenlik sisteminden vazgeçilmesi gerekliliğini vurguladı.

"ÜCRETLİ ÖĞRETMEN" SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ

Ücretli öğretmenlik sistemiyle ilgili olarak Uca, bu yaklaşımın artık çağ dışı kaldığını ifade etti. Bazı ilçelerde öğretmen normunun yarısı kadar bile öğretmen bulunmadığını ve mevcut ücretli öğretmen maaşlarının asgari ücretin altında olduğunu söyledi.

ÖĞRETMEN MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRME ŞART

Uca, ücretli öğretmenlerin maaşlarında ciddi bir artış yapılmasının zorunlu olduğunu, aksi takdirde sistemin devam etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

ÖĞRENCİLERE DERS ÇALIŞMA TAVSİYELERİ

Öğrencilere yönelik tavsiyelerde de bulunan Uca, tatil modundan çıkıp ders çalışma düzenlerini geri kazanmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca ailelerin de çocuklarının eğitimine destek olması gerektiğini ve evde sağlıklı bir öğrenme ortamı oluşturması gerektiğini ifade etti.

VELİLERİN SORUMLULUĞU

Velilere de büyük görevler düştüğünü kaydeden Uca, çocukların başarısında ailenin rolünün büyük olduğunu ve motivasyon sağlamaları gerektiğini vurguladı. Ailelerin teknolojik cihaz kullanımını sınırlayarak çocukların ders çalışma alışkanlıklarını desteklemesi gerektiğini kaydetti.

EĞİTİMDE YENİ ARAYIŞLAR ZORUNLU

Van'daki öğretmen açığını çözme yolunda, ücretli öğretmenlik gibi geçici çözümlerin yerini kalıcı ve adil yöntemlerin alması gerektiğini belirten uzmanlar, eğitimde başarı sağlanması için öğretmenlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve derse odaklanmalarının sağlanması gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca eğitimde altyapının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara da hız verilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi