Mehmet Şimşek: Birinci öncelik enflasyonu tek haneye düşürmek

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, OVP'nin hedeflerine dair ayrıntıları paylaştı. Bakan Şimşek, programın üç bileşenine ait bilgi vererek, alınan kararlara yapılan eleştirilere yanıt verdi.

Ekonomi 11.09.2023 14:07:00 0
Mehmet Şimşek: Birinci öncelik enflasyonu tek haneye düşürmek
Tarih: 11.09.2023 14:11 Güncelleme: 11.09.2023 14:07

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de gazeteci Ahmet Ergen'in konuğu oldu.

Bakan Şimşek, katıldığı TV programında, ekonominin yol haritası olan Orta Vadeli Program'da (OVP) hedefleri tutturmak için hangi adımların atılacağını anlattı.

Bakan Şimşek, sorulara verdiği yanıtlarda OVP programı kapsamında döviz kurlarının serbest bırakıldığını, kredilerin ciddi şekilde sınırlandırılacağını ve KKM’nin şu anda devam edeceğini şu sözlerle belirtti:

“Kuru serbest bıraktık”

Mümkün olduğunca en gerçekçi rakamları ortaya koyduk. Kuru serbest bıraktık. Kuru bırakınca enflasyona geçişi yüksek seyretti. Deprem yaralarını sarmak bizim için en büyük önceliktir. Vatandaşları ve çalışanları enflasyona ezdirmemek için yapılan ücret artışlarının etkisi var. Dış kaynakların da sürmesi ile kurda istikrar ve hedeflerin gerçekleşeceğine inanıyorum. Bizim bir kur hedefimiz yok. Hiçbir zaman bir hedefimiz olmadı. Kişi başına milli geliri tahmin ederken varsayımlar bir kurala dayalı yapılıyor. Makro verilere göre kur hesapları yapılıyor.

"Kur korumalı mevduattan bir çıkış programı var"

Mehmet Şimşek, kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplarla kur korumalı mevduat (KKM) sisteminin nasıl devam edeceğine yönelik gelişmelere göre hareket edileceğini şöyle açıkladı.

KKM hakkında konuşmayı doğru bulmuyorum. Finansal istikrarı sağlamada rolü büyük. Bir stratejimiz var. KKM bir realitedir, çıkış için çerçevemiz var. Ama şu aşamada açıklamak istemiyoruz. Merkez Bankası’nın bir hedefi var. Bunu da kademeli olarak yürüteceğiz. Şu anda tüm mevduat sahipleri müsterih olsunlar.

Kredi kısıtlamasının nedeni

Bakan Şimşek, yapılan eleştirilere de reel ekonominin getirdiği gerçekçi tahminlerle yol aldıklarını belirterek şöyle yanıt verdi:

Biz eğer enflasyonu tek haneyi düşüreceksek kredileri de ona göre düzenlemeliyiz. Kredi harcamaları hacmi yüzde 140. Bu kadar yüksek bir rakamla siz enflasyonu tek haneye düşüremezsiniz. Enflasyon tek haneye düşecekse enflasyon da onlarla tutarlı olmalı. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız. Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. İkinci konutu, tatille ilgili konutları vatandaşın imkanı olursa alır ama biz bunu kredi ile destekleyemeyiz. Ancak birinci el konut için kredi şartlarını değiştirmeyeceğiz.
Enflasyondaki düşüşle birlikte faiz düşüşü konuşulacak dünyada. Önümüzdeki yılın ilk yarısı ile ikinci yarısı farklı hedeflerimiz var.

"2024'ün ilk yarısında enflasyon ve faiz düşecek"

Kur, enflasyon ve yüksek geçişkenlikle ilgili gelecek öngörülerini aktaran Bakan Şimşek, şu şekilde konuştu:

2021’in Aralık ayıyla, aşağı yukarı 2023’ün Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde tutulmuş. Biz kuru serbest bıraktık. Tabii kur etkisi var. Sürekli değişen bir husus. Geçişkenlik zamanla azalacak. Haziran ayında iç talep yeniden dengelenecek. Altına talep azılacak. Zayıf kur yüksek enflasyon dönemi geride kalacak. Biz buna inanıyoruz.

Küresel ekonominin etkisi

Bakan Şimşek, kendisine yöneltilen ilk soru üzerine yeni düzenlenen G-20 toplantısına da değinerek küresel ekonomide neler yaşandığını şöyle dile getirdi:

G-20 önemli bir platform. Birçok alanda iş birliğinde ortak çalışmalar yapılıyor. Küresel ekonomiye baktığımız zaman büyümenin düşük seyrettiği bir dönemdeyiz. Düşük büyüme sürerken küresel finansal koşullar zayıf. Küresel ekonominin görünümü eski dönemlere göre kısmen de olsa zayıf. Savaş, enerji ve gıda krizi var.

"OVP’de birinci öncelik enflasyonu tek haneye düşürmek"

OVP’ye değinen Bakan Şimşek, programın üç temel bileşeni olduğunu belirterek, bileşenlere şöyle açılım getirdi:

Bu geçişten sonra dezenflasyon programının etkilerini daha güçlü şekilde göreceğiz. Enflasyonu tek haneye düşürme hedefimiz var. Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız.

"İkinci hedef bütçe disiplini"

İkinci hedefimiz mali disiplini sağlamak. Ülkemiz gerçekten de birçok alanda ilerlemeler kaydetti. Deprem ve EYT gibi etmenlerle bütçede bir miktar bozulma var. Hedefimiz bütçe açığını yüzde 3’ün altına çekmek.

"Üçüncü hedef yapısal reformlar"

Üçüncü öncelik ise yapısal reformlar yapmak. Kazanımları kalıcı hale getirecek olan bu yapısal reformlardır.

BAE ile ticaret

Yapılan uluslararası ilişkilere de değinen Bakan Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilgili ticarete de açıklık getirerek, “8,5 milyar dolarlık tahvil ihracatı bu yıl gerçekleşecek. Toplam 11,5 milyar dolarlık tahvil ihracatı bu yıl sonuçlanır. Enerjide ikili bir anlaşma gündeme getirilebilir.” dedi.

Bakan Şimşek'in diğer konulardaki açıklamaları şöyle:

“Enflasyon kadar bütçe için de kararlıyız”

Deprem etkisi ne kadar olursa olsun, bir kerelik etkidir. Yıl sonunda kadar vergi tahsilatını artıracağız. Verginin tabana yayılması için daha çok çalışacağız. Bu yıl sonunda açığın milli gelire oranı yüzde 3 olacak. Biz daha tamamlanmamış faaliyetlerin sonucunu programa yansıtmak istemedik. Enflasyon kadar bütçe için de kararlıyız.

Toplamda 35 milyar dolar Dünya Bankası programı önümüzdeki üç yıl için sunulacak.

Eleştirilere saygılıyım, geliştirici etkisi var. Biz programı uygulayalım. Buna piyasa karar verecek.

En düşük emekli maaşı açıklaması

Çalışanları enflasyona ezdirmeme sözümüz geçerli. En düşük emekli maaşı için Cumhurbaşkanımız bize talimatı verdi. Konu hakkında çalışıyoruz.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakan Kutlu: "Galibiyeti hak eden taraf bizdik"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Taraftardan destek bekliyoruz, sonuç için üzgünüz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Vanspor FK: 1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ