Malatya’nın fethinin 922. yılı

Malatya’nın fethinin 922. yılı

Kültür Sanat 18.09.2023 17:45:15 0
Malatya’nın fethinin 922. yılı
Tarih: 18.09.2023 17:45 Güncelleme: 18.09.2023 17:45
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya’nın Fethinin 922’inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen “Malatya’nın Fethi ve Tarihi” konulu konferans düzenlendi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Latif Okyay, “Melita’dan Malatya’ya günlerini önceki yıllarda çok coşkulu kutluyorduk. Bu yıl depremler dolayısıyla konferansla anımsayacağız. Konferansımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
“Malatya’nın Fethi ve Tarihi” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mehmet Çelik, Malatya tarihine dair bazı anekdotları anlattı. Çelik, “Malatya’da 1101 tarihinden önce Danişmentliler bulunuyordu. 18 Eylül’de bu şehir ele geçirildi, Şehir Türk hâkimiyetine geçti. Fakat şehirde Selçuklular zamanında Malatya’da Müslüman ve Hristiyan nüfus bir arada yaşıyordu. Hatta devlet politikası olarak da birçok idari makam Doğu Anadolu Bölgesinde Hristiyan emirlere verildi. Malatya’ya ilk Müslüman halk olarak yerleşenlere baktığımızda tarihte Germiyanoğulları’na rastlıyoruz. Önce Malatya’ya sonra da Kütahya’ya yerleştiler. Bir miktar Avşarlar, Tatarlar bir de ‘ağaç eriler’ diye bir tabir vardır, bunlar ise ormanda yaşadıkları için bu ismi almışlardı. Şehrin Türkleştirilmesi ve İslamlaştırılması Danişmentlilerden sonra olmuştur. Danişmentliler Malatya’ya yerleştiklerinde şehri geçici ele geçirip, geçici bir kale gibi değil kalıcı olarak yerleştiler ve Türklerin Anadolu’ya yerleşmeleri de bu tarihten sonra başladı. İşte Melita yavaş yavaş Malatya olmaya başladı. Şehrin Türk kimliğine kavuşması ise I. Alâeddin Keykubat Dönemi’dir. Siyasi, askeri, ticari ve demografik yapısı tamamen Türkleşmeye ve İslamlaşmaya başladı. Daha sonra Moğol tehlikesi başlayınca Anadolu’da birçok il surlarını yenilemeye başladı ki bu illerden bir tanesi de Malatya’dır. İşte Battalgazi’de bulunan surlar o dönemden kalma surlardır. O dönemde bir de mahallelerin Türkleşmesi olayı çıkmaya başladı. Türkler cami, mescit ve medrese yapmaya başladılar. Malatya’nın Türk yerleşim yeri ise Battalgazi’dir” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: malatya’nın fethinin 922. yılı
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ