Malatya’da zirai donun etkileri için Üniversite ve Borsa arasında iş birliği protokolü imzaladı

Malatya’da zirai donun etkileri için Üniversite ve Borsa arasında iş birliği protokolü imzaladı

Ekonomi 17.11.2025 12:42:00 0
Malatya’da zirai donun etkileri için Üniversite ve Borsa arasında iş birliği protokolü imzaladı
Tarih: 17.11.2025 12:42 Güncelleme: 17.11.2025 12:42
Malatya Ticaret Borsası ile İnönü Üniversitesi arasında ’Zirai Don Felaketinin Malatya’nın Sosyal ve Ekonomik Hayatına Etkisinin Analizi’ protokolü imzalandı.
Ticaret Borsası’nda yapılan imza protokolüne Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, Dekan Yardımcısı Murat Sezik, İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uğur ve İktisat Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfur Bayat katıldı.
12 Nisan’da etkili olan zirai don olayının Malatya ekonomisine etkisini analiz etmek amacıyla hazırlanan projenin imza protokolünde konuşan Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, "Türkiye genelinde 12 Nisan’da etkili olan zira don felaketinde Malatya etkilendi. İnönü Üniversitesi, zirai don sonrasında yaşanan her sıkıntıda bizlerle beraber iş birliği yaptı. Çok teşekkür ediyorum. 12 Nisan zirai don hadisesini 3 aşamada ele alacağımız bir çalışma yapacağız. Bu çalışmada birinci aşamada özellikle Malatya’da yaşanana zirai donun önce kayısı ağaçları üzerinde oluşturduğu etki, bununla beraber projenin ikinci aşamasında da özellikle zirai donun neden olduğu ekonomik kaybı, Malatya ekonomisine vermiş olduğu zararları hep beraber çalışacağız. Üçüncü aşamasında da bu projeyle zira donun sosyal etkisini ölçülmesini sağlayacağız. Bunu İnönü Üniversitesinden hocalarımızla araştırıp, raporlaştırıp yetkili kurumlara ileteceğiz, Malatyalılarla paylaşacağız" dedi.
Başkan Özcan bu projenin zirai donun kayısı ağaçlarına, üreticilerin ve şehrin ekonomisine verdiği zararı ortaya koyacağını söyledi.
Projenin ikinci paydaşı olan İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel ise, zirai don hadisesiyle birlikte büyük bir ekonomik kaybın olduğunun altını çizdi. Dekan Prof. Dr. Gökhan Tuncel, "Kayısının ekonomik girdisi şehrin can damarlarından birini oluşturuyor. Bu girdi birçok sektörü birbiriyle destekliyordu. Biz bu sektörlerin analizlerini yapmak istiyoruz. Hangi sektör nasıl etkilendi. Ekonomik etkiyle beraber sosyal açıdan da etkilenmeler oldu. Beyaz eşyanın alımından ev, otomobil ve hatta evlenmelere kadar bu süreçte etkilenmeler oldu. Bu tür sosyal etkilerin tamamını ele alan bir çalışma yapmak istiyoruz. Bundan sonraki süreçlere de rehberlik edecek bir çalışma olacak. Sahadan aldığımız veriler üzerine sistematik bir raporlama yapacağız. Burada kurumlar arası iş birliği önemli. Ticaret Borsası ile yakından çalışma imkânı bulduk. Bu çalışmaya sahip çıkılması lazım" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ