Malatya’da tezgah başında yarım asrı deviren ustalar çırak bulamıyor

Malatya’da tezgah başında yarım asrı deviren ustalar çırak bulamıyor

Genel 11.02.2026 10:03:59 0
Malatya’da tezgah başında yarım asrı deviren ustalar çırak bulamıyor
Tarih: 11.02.2026 10:03 Güncelleme: 11.02.2026 10:03
Malatya’da 50 yılı aşkın süredir mesleklerini ilk günkü heyecanla sürdüren sanayi ustaları çırak bulamıyor.
Malatya’da oto tamirciliği ile tornacılıkta yarım asrı geride bırakan iki usta, ilerleyen yaşlarına rağmen tezgahın başından ayrılmıyor. Mesleklerini severek yaptıklarını belirten ustalar, geçmişle bugünü karşılaştırırken çırak yetişmemesinden yakınıyor.
Küçük Sanayi Sitesi’nde yaklaşık 50 yıldır tornacılık yapan Mehmet Kulcu, mesleğini severek yaptığı için zorlanmadığını ifade ederek, "Mesleğini seversen kolaydır. Zor meslek diye bir şey yoktur. Mesleğini severek yapıyorsan o iş sana kolay gelir. Tabii ki her mesleğin kendine göre riskleri vardır. Olmaz olur mu? İllaki vardır ama severek yapıyorsan sorun yok" dedi.

"Kimse mesleğe heveslenmiyor, gelmiyor"
Çırak bulmakta ciddi sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Kulcu, geçmişte yaşadığı bir anıyı paylaşarak, "Çıraklık okulunda bir müdürümüz vardı. Allah rahmet eylesin. Zeki Bey. Ben oğlumun tasdiknamesini aldığımda bana dedi ki ‘Oğlunu al yanına götür, yetiştir. Biz az çok ileri görüyoruz. Sen çırak dahi bulamayacaksın. O günler gelecek’ dedi. Gerçekten de o günleri yaşıyoruz. Yıllardır çırağımız yok. Şu anda kimse gelmiyor, kimse meslek eşi yapmıyor, heveslenmiyor. Dolayısıyla şimdi oğlum olmasa zaten bu yaşta ben bu mesleğe de devam edemem" şeklinde konuştu.

"17-18 yaşındaki çocuğa ne öğreteceksin? Bu yaşta eğitmek zor oluyor"
Oto tamirciliğinde 50 yılı geride bırakan Vahap Boztepe ise çırakların mesleğe daha erken yaşta başlaması gerektiğini söyledi. Boztepe, "Bu mesleği severek yaparsan zor değil. Sevmeyerek, istemeyerek yaparsan zor. Güzel mesleğimiz ar. Allah’a şükür. Ekmeklerimizi kazandık, çoluk çocuğumuzu büyüttük. Çıraklarımız, 17-18 yaşında geliyorlar. Halbuki 11-12 yaşında, ilkokulu bitirdiği zaman gelse daha iyi olur. 17-18 yaşındaki çocuğa ne öğreteceksin? Bu yaşta eğitmek zor oluyor, büyümüşler artık. Şunu şöyle yap diyemezsin. Onun için zor oluyor. Ama küçük yaşta gelse her türlü yetiştirirsin. Adam büyümüş, aslan gibi olmuş. Ona ne diyeceksin" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

Bitlisli sporculardan büyük başarı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un bu haftaki konuğu Mazıdağı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ