Malatya’da EBUS ile akciğer hastalıklarında ameliyatsız tanı

Malatya’da EBUS ile akciğer hastalıklarında ameliyatsız tanı

Sağlık 24.02.2026 15:20:21 0
Malatya’da EBUS ile akciğer hastalıklarında ameliyatsız tanı
Tarih: 24.02.2026 15:20 Güncelleme: 24.02.2026 15:20
Malatya’da EBUS yöntemiyle akciğer kanseri ve göğüs içi hastalıkların tanısı cerrahiye gerek kalmadan, hızlı ve güvenli şekilde konulabiliyor.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Bronkoskopi Ünitesi’nde uygulanan Endobronşial Ultrasonografi (EBUS) yöntemi, akciğer kanseri ve göğüs içi lenf nodu hastalıklarının tanısında önemli kolaylık sağlıyor. İleri teknolojiyle gerçekleştirilen işlem sayesinde daha önce cerrahi girişim gerektiren birçok tanı işlemi ameliyatsız yapılabiliyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurcan Kırıcı Berber, EBUS’un bronkoskopi ve ultrason teknolojisinin birleşimiyle uygulanan modern bir tanı yöntemi olduğunu belirtti. EBUS’un nefes borusu ve bronşlar yoluyla girilerek akciğer ve göğüs içindeki lenf nodlarının ultrason eşliğinde incelenmesini sağladığını ifade eden Berber, "Bu yöntemle cerrahi müdahaleye gerek kalmadan şüpheli lenf nodlarından biyopsi alınabiliyor. Bu da hem hasta güvenliği hem de tanı sürecinin hızlanması açısından önemli avantaj sağlıyor" dedi.
Yöntemin en sık akciğer kanseri şüphesi olan hastalarda kullanıldığını kaydeden Berber, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz, mediastinit ve nedeni bilinmeyen lenf nodu büyümelerinin tanısında da EBUS’tan etkin şekilde yararlanıldığını söyledi.
EBUS işleminin genellikle genel anestezi altında yapıldığını belirten Berber, "İşlem ortalama 20 ila 40 dakika sürüyor. Cerrahi kesi gerektirmediği için iyileşme süresi oldukça kısa. Hastalarımızın büyük çoğunluğunu aynı gün taburcu edebiliyoruz. Ciddi komplikasyon riski ise son derece düşük" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Kars Emniyet Futbol takımı Doğu Anadolu Şampiyonu oldu


Van Spor

Iğdır FK’de Kenan Koçak dönemi sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe’nin Süper Lig’de namağlup serisi 26. haftada bitti


Van Spor

Digorlu kızlar Türkiye yarı finallerinde Kars’ı temsil edecek


Van Spor

Curling kadın milli takımı, Dünya şampiyonası yolunda


Van Spor

Elazığspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Malatya’ya 4 milyar TL’lik spor yatırımı


Van Spor

Hakkari’de üç bant bilardo heyecanı


Van Spor

Iğdır FK - Bodrum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Bodrum FK: 3


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk’un burnu kırıldı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda Kura Çekimi Heyecanı: Çeyrek ve Yarı Final Eşleşmeleri Belli Oldu


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Ağrı 1970 Spor Kulübü: 2


Van Spor

24Erzincanspor sahasında farklı kazandı: 4-0


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Muğlaspor: 0


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar Türkiye şampiyonasına damga vurdu


Van Spor

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ