Rektör Kızılay’dan kansere karşı "bilinç" çağrısı

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, seminerde yaptığı konuşmada, meme kanserine karşı kadınların bilinçli, sağlık ekiplerinin de bu konuda yönlendirici olması gerektiğini vurguladı.

Yerel 1.11.2021 09:51:47 0
Rektör Kızılay’dan kansere karşı "bilinç" çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.11.2021 09:51

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, seminerde yaptığı konuşmada, meme kanserine karşı kadınların bilinçli, sağlık ekiplerinin de bu konuda yönlendirici olması gerektiğini vurguladı.

Meme kanserine önlem için, 40-69 yaş arasında bireylerin ise iki yılda bir hekim muayenesinden geçmelerinin ve mamografi çektirmelerinin önemli olduğuna dikkat çekildi.

İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ile Kadın, Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNÜKATUM) tarafından “Farkında mısınız? Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır” adlı çevrim içi seminer gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Özkan’ın yaptığı çevrim içi etkinliğe, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Meme Sağlığı Derneği Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Tuna, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik katıldı.

Seminerde konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, meme kanserine karşı kadınların bilinçli, sağlık ekiplerinin de bu konuda yönlendirici olması gerektiğini vurguladı.

“Erken tanı çok önemli”

35 yıldır meme kanseri alanında çalışan Meme Sağlığı Derneği Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen ise konuşmasında, “Türkiye’de her yıl yüzlerce kadın ölüyor. Meme kanseri hakkında ne kadar bilinçli olursak o kadar önlenebilir. Erken tanı çok önemli. Kadınlarımız korkmasın. Kendi kendine muayene, klinik muayene ve mamografi ile teşhis artık çok kolay. Aile hekimliğine, kadın doğum veya genel cerrahiye başvurabilirler” ifadelerini kullandı. Özmen konuşmasında, meme kanserinde tanı ve tedavide takım çalışmasının önemli olduğuna değinerek, haftada 5-7 saat egzersiz yapılmasını ve alkolden kaçınılması gerektiğini söyledi. Seminerin devamında konuşan Prof. Dr. Arzu Tuna da, erken teşhisin öneminden bahsetti. Tuna, 20 yaş üstü her kadının ayda bir kendi kendine muayeneyi yapmalarını önerdi.

Seminerde son konuşmacı olan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik ise Türkiye’de ölümlerin birinci sebebinin kalp ve damar hastalıkları ikinci sebebinin ise kanser olduğunu ifade etti.

Mamografi çektirme önerisi

Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi’nin, Halk Eğitim Merkezleri ve aile hekimleri ile birlikte eğitimler düzenlendiğini vurgulayan Tetik, 20-40 yaş aralığındaki kadınların genetik açıdan riskli ise yılda bir, 40-69 yaş arasında bireylerin ise iki yılda bir hekim muayenesinden geçmelerinin ve mamografi çektirmelerinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Program soru cevap ile son buldu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ