Afganistan’da Din ve Siyaset İlişkisi Semineri

Pervan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sayed Mobin Hashimi, çevrim içi seminerde, “Afganistan’da din ana taştır ve ana organdır” dedi.

Yerel 30.09.2021 11:18:31 0
Afganistan’da Din ve Siyaset İlişkisi Semineri
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.09.2021 11:18

Pervan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sayed Mobin Hashimi, çevrim içi seminerde, “Afganistan’da din ana taştır ve ana organdır” dedi.

Malatya İnönü Üniversitesi Güney Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNÜGAM) tarafından, Pervan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sayed Mobin Hashimi’nin katılımlarıyla ‘Afganistan’da Din ve Siyaset İlişkileri’ semineri gerçekleştirildi.

Çevrim içi olarak düzenlenen seminere, konuşmacı olarak Pervan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sayed Mobin Hashimi, İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak, Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Önal ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Oruç katıldı.

İNÜGAM tarafından düzenlenen seminerde, din ve siyaset ilişkilerini anlamak için ilk önce Afganistan’ın tanınması gerektiğinden söz eden Dr. Öğr. Üyesi Sayed Mobin Hashimi, Afganistan’daki din ve siyaset ilişkilerine değindi.

Dr. Öğr. Üyesi Hashimi, konuşmasında dinin siyaset üzerindeki etkisinden bahsederek, “Son dönem, 2001 sonrası dönem olarak ele alınan beşinci dönemdir. 2001 sonrasında Bonn Konferansı yapıldı. 2003 yılında ise yeni anayasa yazıldı ve bu anayasa biraz daha modern bir anayasaydı. Din ile siyaset ilişkisine bakıldığında da anayasanın ilk kısmında, ‘halkın inancı İslam dinidir’ denilmiştir. Burada dinin etkisi görülmektedir. Anayasanın birinci maddesinde Afganistan’ın yönetim şekli İslami Cumhuriyet’tir. Hem modern bir devlet hem de İslami bir devlettir. Anayasası dini bir devleti önermiştir. Hiçbir kanun İslam dinine karşı olamaz ve kanunlar İslam’a uygun yazılmalıdır. Din aynı zamanda siyaseti de etkilemiştir. Cumhurbaşkanı olmanın şartı Müslüman olmak denilmiştir. Afganistan’ın 2001 sonrası yapılanmasında da din ana taştır ve ana organdır. Uluslararası bazı insan hakları kabul edilmiş ama bazı haklar İslam’a ters düşmüştür” şeklinde konuştu.

Hashimi, Afganistan’ın nüfusunun yüzde 99’unun Müslüman olduğunun bu nedenle de dini otoritelerin her zaman dini egemenliğini korumaya çalıştığını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Seminer soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ