Malatya kayısı üreticilerine sis uyarısı

Malatya kayısı üreticilerine sis uyarısı

Genel 22.01.2025 14:50:27 0
Malatya kayısı üreticilerine sis uyarısı
Tarih: 22.01.2025 14:50 Güncelleme: 22.01.2025 14:50
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Erçin Oksal, geçtiğimiz haftalarda Malatya’da yaşanan yoğun sisin, kayısı üretimi üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirdi. Oksal, sisin özellikle düşük sıcaklıklarla birleşerek kayısı ağaçlarında ciddi zararlara yol açabileceğine dikkat çekti.
Sis, Malatya’nın çukur alanlarında sıkça görülen bir doğa olayı olarak öne çıkıyor. Oksal, sisin gündüz saatlerinde sıcaklıkları 2-8C arasında düşürerek, kayısıda don ve üşüme zararlarına yol açabileceğini belirtti. "Sis ve radyasyon donu bir arada oluştuğunda, kayısı ağaçlarında soğuk yanığı ve don zararı görülebilir" diyen Oksal, bu tür zararların üreticiler için ciddi verim kayıplarına neden olabileceğini vurguladı.
Kayısı üretimi, Türkiye’nin dünya meyve üretiminde önemli bir yer tutuyor. Ancak düşük sıcaklıklar, kayısı yetiştiriciliğini olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri. Oksal, kayısı tomurcuklarının özellikle kış dönemi öncesi düşük sıcaklıklara karşı hassas olduğunu ifade ederek, "Ani soğuklar, tomurcuklarda çatlamalara veya ölümlere yol açabilir, bu da sonraki yılın verimini olumsuz etkiler" şeklinde uyarılarda bulundu.
Sis oluşumunun farklı türleri olduğuna da değinen Oksal, bunların başında radyasyon sisi ve orografik sisi gibi fenomenlerin yer aldığını belirtti. Bu tür sislerin, kayısı yetiştiriciliğinde zararları artırabileceğini ifade eden Oksal, önceden alınacak tedbirlerle bu etkilerin minimize edilebileceğini söyledi.
Doç. Dr. Erçin Oksal, kayısı üreticilerine don ve sis riskine karşı alabilecekleri önlemleri sıraladı. Bunlar arasında rüzgar makineleri ile soğuk havanın karıştırılması, yağmurlama sulama ile sıcaklığın dengelenmesi ve dumanlama ile radyasyon kaybının azaltılması yer alıyor. Oksal, meteorolojik tahminler ve don risk uyarılarının dikkatle takip edilmesi gerektiğini de belirtti.
Zarar gören ağaçların yönetimi konusunda ise budama, sulama ve gübreleme gibi tedbirlerin alındığını belirten Oksal, ayrıca koruyucu kimyasallar kullanılarak fungal ve bakteriyel hastalıkların önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Oksal, "Doğal afetler ne kadar önceden tahmin edilemez olsa da hazırlıklı olmak bu tür zararlardan korunmanın en etkili yoludur" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ