Malatya iklim değişikliği eylem planı merkez çalıştayı gerçekleştirildi

Malatya iklim değişikliği eylem planı merkez çalıştayı gerçekleştirildi

Genel 27.12.2024 14:57:08 0
Malatya iklim değişikliği eylem planı merkez çalıştayı gerçekleştirildi
Tarih: 27.12.2024 14:57 Güncelleme: 27.12.2024 14:57
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı Merkez Çalıştayı’nı gerçekleştirdi.
Çalıştaya Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum’un yanı sıra İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sınağ, Ankara Hacı Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hayati Beşirli, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt, Jeoloji Mühendisi-Ekonomist Cevdet Özmen, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Araştırma Merkezleri, Çevre Danışmanlık firmaları, ilçe belediyeleri, Muhtarlar, STK temsilcileri, gönüllü öğrenciler ve il dışından çok sayıda misafir katıldı.
Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum, “Bugün burada, insanlığın geleceğini tehdit eden en önemli küresel sorunlardan biri olan iklim değişikliği ile mücadele etmek için bir aradayız. Bilim ve teknolojinin hızla geliştiği çağımızda, doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi ve çevreye verdiğimiz zarar, yalnızca doğayı değil, sosyal ve ekonomik dengeleri de sarsmaktadır. İnsan kaynaklı küresel ısınma, bu yüzyılın en büyük meydan okumalarından biri olarak karşımızda durmaktadır. Dünyamız, 150 bin yılda yalnızca 1C ısınırken, son 150 yılda bu artışın üzerine çıkmıştır. Bunun doğal bir sonucu olarak kuraklık, sel, taşkın, kasırga gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artmış; buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi ve asit oranlarının yükselmesi gibi olumsuzluklar hem ekosistemleri hem de insan yaşamını ciddi tehditlerle karşı karşıya bırakmıştır” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, kentsel planlama, ulaşım, enerji, atık yönetimi ve çevre düzenlemelerinde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmalarını öncelikli hale getirdiklerini dile getiren Mum, “Bilim insanlarının da açıkça belirttiği üzere, iklim değişikliğinin en önemli sebeplerinden biri insani faaliyetlerin neden olduğu sera gazı salımlarıdır. Özellikle kentler, dünya nüfusunun %60-70’ini barındırması ve sera gazı salımlarının yaklaşık %70’ini üretmesi nedeniyle bu mücadelenin merkezindedir. Şehirlerimiz, sadece bu sıkıntının bir parçası değil, aynı zamanda çözümün de anahtarıdır. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, kentsel planlama, ulaşım, enerji, atık yönetimi ve çevre düzenlemelerinde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmalarını öncelikli hale getirmiş bulunuyoruz. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız asrın felaketi olan depremin yaralarını sararken, aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarımızı da sürdürme kararlılığındayız. Bu kapsamda, hazırladığımız İklim Eylem Planı ile sera gazı emisyonlarını azaltmayı, kentimizi daha dirençli hale getirmeyi ve Malatya’yı bir “iklim dostu kent” olarak geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Ancak, bu sürecin başarıya ulaşması siz değerli paydaşlarımızın ve tüm vatandaşlarımızın desteğiyle mümkün olacaktır. Bu çalıştayın, Malatya’mızın sürdürülebilir geleceğine katkı sunacağına olan inancım tam. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
İki oturum şeklinde gerçekleştirilen ‘Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı Merkez Çalıştayı’nda bir konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Salih Uzun, yaşanan iklim değişikliğinden dolayı bir süre sonra insanlarda bir süre sonra toplu göç hareketinin başlayacağını söyledi. Uzun, “İklim değişikliği ile ilgili yaşanan sıkıntılar kuraklıklar, sel baskınları, fırtınalar, doğal afetler yaşanmaya başladığı zaman insanlar toplu bir şekilde göç hareketine başlayacak. Telafisi oldukça zor iklim muhacirlerinin geri dönüşü artık bir daha mümkün olmayacak’’ diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ