Mahmud Abbas, Türkiye'ye geliyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bugün Türkiye'ye gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abbas ile Beştepe'de görüşecek. Mahmud Abbas, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Genel Kurul'a da hitap edecek.

Dünya 14.08.2024 12:45:00 0
Mahmud Abbas, Türkiye
Tarih: 14.08.2024 12:47

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 14-15 Ağustos'ta Türkiye'yi ziyaret edecek.

Abbas'ın ilk durağı Beştepe olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abbas'la 5 aylık aranın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelecek.

GAZZE KATLİAMLARI VE ATEŞKES ARAYIŞLARI ELE ALINACAK

Erdoğan-Abbas görüşmesinde; İsrail'in katliam saldırıları, Gazze'deki insani kriz ve ateşkes arayışları gündemde olacak. İran-İsrail gerilimi başta olmak üzere bölgede yükselen tansiyon da ele alınacak.

Mahmud Abbas, 15 Ağustos'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olacak. Saat 15.00'te başlayacak oturumda Genel Kurul'a hitap edecek. Oturumu, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş yönetecek.

TBMM 15 AĞUSTOS'TA OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Abbas'ın Meclis'e hitabı, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik alçak suikastın ardından Türkiye'nin, Filistin'e desteğinin bir kez daha en güçlü şekilde ilan edilmesi anlamını taşıyor.

Abbas'ın Meclis'e geleceği gün, grubu bulunan tüm partilerin geniş katılımla bu ziyarete destek vermesi bekleniyor. İsrail'in katliamına sert tepki gösteren Genel Kurul, daha önce de Filistin'e desteğini açıklamış, Meclis Başkanlığı tezkeresi kabul edilmişti.

ERDOĞAN ABBAS'I ELEŞTİRMİŞTİ

Filistin liderinin Ankara ziyareti, Erdoğan’ın Abbas’ı hedef alan eleştirilerinin ardından geliyor olması açısından da önemli.

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ABD Kongresi'ne davet eden ve konuşmasını ayakta alkışlayan Amerikalı Kongre üyelerini sert dille eleştirmişti.

Türkiye’de bazı muhalefet partileri ise Erdoğan’ı "eleştirmekten başka bir şey yapmamakla" suçlamış ve bugüne kadar niçin Mahmud Abbas’ı ve İsmail Haniye’yi TBMM’de konuşma yapmak için çağırmadığını sorgulamışlardı.

Temmuz ayı sonunda Rize’yi ziyareti sırasında yaptığı bir konuşmada muhalefetin eleştirilerine “Size davet etmediğimizi kim söylüyor?” yanıtını veren Erdoğan, “Davet ettiğimiz hâlde gelmeyen Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik ama gelmedi. Bekliyoruz, bakalım gelebilecek mi? Gelir veya gelmez ama biz Filistin halkının, Filistinli kardeşlerimizin adına zaten söylenmesi gerekenleri her yerde her toplantıda dile getiriyoruz” demişti.

HENİYYE DE DAVET EDİLECEKTİ

Erdoğan, Ağustos ayı başında yaptığı bir başka konuşmada, Abbas’ın yanı sıra Heniyye’yi de Ankara’ya davet etmeyi planladıklarını şu ifadelerle kaydetmişti:

Biz ayın 15'inde Meclisimizde Mahmud Abbas'ı konuşturmanın planı içindeydik. İsmail Heniyye kardeşimizi de aynen burada yine konuşturalım demiştik. Hatta Meclis mi olsun yoksa bu salonumuz mu olsun diye de Meclis Başkanımızla onun planlarını yapıyorduk. O planı yaparken, hemen ertesi gün maalesef şehadeti duyduk.

ABBAS KRİTİK DÖNEMDE ANKARA'DA

Abbas’ın Ankara ziyaretinin zamanlaması son dönemde yaşanan üç önemli gelişme nedeniyle önem kazanıyor. Bunların başında Heniyye’nin öldürülmesi ve onun yerine Hamas’ın başına sertlik yanlısı olarak bilinen ’ın geçmesi geliyor.

Heniyye ile yakın ilişki içinde olan Ankara, Hamas ile El Fetih arasında birliğin sağlanması konusunda uzun süredir çaba göstermişti. Uzun süredir anlaşmazlık içinde olan Hamas ve El Fetih, 23 Temmuz’da Çin’in arabuluculuğunda ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda uzlaştıklarını açıklamışlardı.

Heniyye’nin ardından bu sürecin nasıl evrileceği bilinmiyor. Abbas’ın Meclis'teki konuşması sırasında Filistinlilerin birlik ve bütünlüğü konusunda nasıl bir mesaj vereceği merak ediliyor.

İkinci önemli gelişme, İran’ın Heniyye’nin Tahran’da öldürülmesinden sorumlu tuttuğu İsrail’e misilleme yapacağını açıklaması oldu.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, 13 Ağustos’ta bir araya geldiği gazetecilere, “İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden, İran'ı gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istiyoruz ve bu ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor” dedi.

MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAYACAK MI?

Abbas’ın Meclis’te konuşma yapacağı gün, Haniye’nin öldürülmesi nedeniyle kesintiye uğrayan İsrail-Hamas ateşkes görüşmelerinin yeniden başlaması için hedeflenen tarih olması açısından da büyük önem taşıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 12 Ağustos’ta telefonda görüştüğü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Hamas’ın müzakerelere yeniden dönmesinin önemini dile getirmişti.

Fidan da dün müzakerelerde arabuluculuk yapan Katar ve Mısır’ın dışişleri bakanlarıyla telefonda görüşmüş ve süreci ele almıştı.

Türkiye uzun süredir ateşkes çağrısında bulunuyor ve sorunun çözümünün Filistin devletinin kurulması olduğunu kaydediyor.


Anahtar Kelimeler: Mahmud Abbas Türkiye' geliyor
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Bölgeden resmen fışkırıyor ama Türkiye giremiyor! Cihat Yaycı sitem etti: Defalarca söyledim


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem