Madencilerin uyguladığı domuz damı nedir? Enkazda domuz damı yöntemi ne demek, nasıl uygulanır?

17 yaşındaki Gülsüm’ü kurtarmak için uygulanan domuz damı nedir? Enkaz altındaki kalan kişileri kurtarmak için uygulanan domuz damı yöntemi gündem oldu. Genellikle madencilikte kullanılan bir teknik olan domuz damı yöntemi, madenc

Asayiş 10.02.2023 13:19:00 0
Madencilerin uyguladığı domuz damı nedir? Enkazda domuz damı yöntemi ne demek, nasıl uygulanır?
Tarih: 10.02.2023 13:23 Güncelleme: 10.02.2023 13:28

17 yaşındaki Gülsüm’ü kurtarmak için uygulanan domuz damı nedir? Enkaz altındaki kalan kişileri kurtarmak için uygulanan domuz damı yöntemi gündem oldu. Genellikle madencilikte kullanılan bir teknik olan domuz damı yöntemi, madencilikte tavan göçmelerini engellemek için kullanılmaktadır. Gülsüm Yeşilkaya’yı kurtarma çalışmalarında da bu yöntem uygulandı ve genç kız 8 metre derinden kurtarıldı. 

Depremde arama kurtarma çalışmalarında kullanılan domuz damı nedir? Enkaz altında kalanları kurtarmak için kullanılan domuz damı yöntemi ne demek? Domuz damı nasıl uygulanır? Adıyaman’da yapılan çalışmalarda 17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya’ya ulaşmak için ekipler seferber olurken, madencilerin kullandığı domuz damı yöntemi devreye girdi. Genç kız bu yöntemle metrelerce derinlikten çıkarıldı. Peki, domuz damı nedir?

DOMUZ DAMI NE DEMEK?

Domuz damı, maden kuyularında ve çökme tehlikesi olan yerlerde her yanı direklerle örülen boşluk olarak tanımlanmaktadır.

DOMUZ DAMI YÖNTEMİ NEDİR?

Madencilikte de kullanılan bu terim travers parçaları, özel hazırlanmış domuzdamı direkleri veya bunların arasında profil demirleri de kullanılarak dikdörtgen veya kare prizma şeklinde tavanı tutan ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel tahkimat birimidir.

Domuzdamları kamalar, sıktırmalar kullanılmak suretiyle sıkıştırılır. ayak ilerledikçe geriden sökülerek ileri alındığı için buna " seyyar domuzdamı" da denir. domuzdamının kolay sökülmesini sağlamak için ağaç domuzdamı direkleri arasında set halinde bir çift madeni domuzdamı direkleri de kullanılır.

13 SAATLİK ÇABA

Zonguldak'tan gelip maden ocağını andıran "domuz damı" yöntemiyle 13 saatte enkazın 8 metre derinliğine inen madencilerin genç kızı zinde tutmak için gösterdiği çaba kameraya yansıdı

Ekiplerin 7 katlı Bereket Apartmanı enkazında yürüttüğü çalışmada,17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya, depremin ardından geçen 90 saat sonra kurtarıldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Zonguldak ekiplerinin Gülsüm'e ulaşmak için gösterdiği yoğun çaba ise dikkati çekti. Gülsüm'ün sesini sabah 9.00 sularında duyan ekipler, yaklaşık 13 saatlik bir çalışmayla genç kıza ulaştı.

7 katlı binanın alt katlarında bulunan Gülsüm için maden ocaklarını andıran bir görüntüye sahip olan "domuz damı" yöntemini devreye sokan ekiplerin, Gülsüm'e ulaştıktan sonra genç kızla diyalogları enkazın 8 metre derinliğinde kameraya yansıdı.

Görüntülerde, zinde tutmak için genç kızla sürekli konuşma çabasında olduğu görülen ekipler, Gülsüm'den "İyiyim" yanıtını aldıktan sonra sevinç yaşadı.

Isı battaniyesine sarılan Gülsüm, daha sonra enkazdan dışarıya çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Gülsüm'ün genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem