Tarih: 10.11.2023 09:54

Levent Vadisi’nde 2 bin 800 yıllık sanat eseri

Facebook Twitter Linked-in

Malatya’da 65 milyon yıl öncesine dayanan ve kaya oluşumlarıyla öne çıkan Levent Vadisi, Hitit Krallığı’nın baş tanrıçası olan "Arinna’nın güneş tanrıçası"na ait olduğu düşünülen 2 bin 800 yıllık kaya kabartması ve tapınak alanıyla bilim insanlarının dikkatini çekiyor.
Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan ve 65 milyon yıllık bir jeolojik oluşum sonucu ortaya çıktığı belirtilen doğa harikası Levent Vadisi jeolojik özelliklerinin yanı sıra kültürel varlıklarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunluğundaki vadide, bölgede varlık sürdürmüş olan Hitit medeniyetin de izleri bulunuyor. Vadide bulunan Hititlerin baş tanrıçası olan "Arinna’nın güneş tanrıçası"na ait olduğu düşünülen, kaya kabartmasını görenler ise şaşırıyor.

“Bölge jeolojik özelliği kadar kültürel rezerviyle de olağan üstü özellikler gösteren bir vadi”
Levent vadisinin bir dünya mirası olduğuna dikkat çeken İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Levent İskenderoğlu, “Burası jeolojik özellikleriyle öne çıktığı kadarıyla aynı zamanda kültürel rezerviyle de olağan üstü özellikler gösteren bir vadi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Önünde bulunduğumuz kaya kabartması M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen Hitit dönemine ait bir tanrıça figürü. Burası aynı zamanda tescilli bir sit alanı. Figürü yakından incelediğinizde basık takkesi, lüle saçları, ince uzun sakalsız yüzü, kemerli burnu ve patlak gözleriyle tasvir edilmiş bu haliyle, Hitit Krallığının baş tanrıçası olan güneş tanrıçasının bir temsili olduğunu düşündürüyor. Üzerinde ki doğal boyaların zaman içerisinde aşındığı figüründe ayrıntılarında aşındığı görülmekte. Yaklaşık 2 bin 800 yaşında olan bu figürün bir zamanlar çok ayrıntılı ve renkli bir yapıda olduğunu tahmin etmek çok zor değil. Şunu söylemek mümkün Levent Vadisi’nde yaşayan insanların günümüzden 2 bin 800 yıl önce bile kendilerine özgü bir biçim, renk anlayışlarıyla sanatta oldukça ileri bir medeniyete ev sahipliği yapıyordu. Tarih boyunca inançlarıyla birlikte var olan medeniyetler burada da sanat yoluyla inançlarının izlerini bırakmışlar. Bu Güneş tanrıçası figürü Anadolu’daki ünik örneklerden birisi” diye konuştu


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —