Levent vadisi UNESCO yolunda

Levent vadisi UNESCO yolunda

Kültür Sanat 26.05.2024 10:28:24 0
Levent vadisi UNESCO yolunda
Tarih: 26.05.2024 10:28 Güncelleme: 26.05.2024 10:28
Malatya’da 65 milyon yıl öncesine dayanan ve kaya oluşumlarıyla öne çıkan Levent Vadisi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması için çalışma başlatıldı.
Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan ve 65 milyon yıllık bir jeolojik oluşum sonucu ortaya çıktığı belirtilen doğa harikası Levent Vadisi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması için çalışma başlatıldı.
İnönü Üniversitesi bilimsel araştırma projeleri koordinasyon birimi tarafından yürütülen proje ile Neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunluğundaki Levent Vadisi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması hedefleniyor.
“Daha önce başlanılan projeyi tamamlamak istiyoruz”
UNESCO hedefine dair değerlendirmelerde bulunan İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Göğebakan, temel amaçlarının Levent Vadisi ‘nin jeopark statüsü kazanması olduğunu belirterek, “İnönü Üniversitesi bilimsel araştırma projeleri koordinasyon birimi tarafından desteklenen Jeopark projesini yürütüyoruz. Projenin temel amacı Levent Vadisi jeopark çalışması. Daha önce 2010 yılında Malatya Valiliği ile İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde yapılan ciddi bir çalışma var. Bu proje ile vadinin genel yapısına dair çalışmalar gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Bizler ise tam anlamı ile neticelendirilmeyen bu çalışmayı üniversitemiz rektörlüğünün verdiği destekle sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Temel amacımız Levent Vadisi gibi dünya mirasına girebilecek olan jeo kültürel sanat ve tüm disiplinleri içerisinde barındıran alanın jeopark statüsü kazanması bunun için çaba sarf ediyoruz“ dedi.
“Çalışmalar projeye ciddi anlamda güç kazandıracak”
Güçlü bir akademik kadro ile bölgede çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Göğebakan, ”Proje içerisinde farklı üniversitelerden öğretim üyeleri bulunmaktadır. Özellikle rektörlüğümüzün verdiği destek taktire şayandır çünkü Levent Vadisi gibi bir alanın dünya mirası statüsü kazanması, jeopark olarak UNESCO bünyesine dahil edilmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz .Bugün de projede yer alan araştırmacı arkadaşlar ve üniversitemiz öğrencileri ile birlikte bölgede bir eğitim saha gezisi düzenledik. Bu eğitim çalışma ile projenin ciddi anlamda bir güç kazanacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: levent vadisi unesco yolunda
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ