Van’da yaşayan 25 yaşındaki Adem Dağ adlı vatandaş, 65 ülkenin parasını bir araya getirerek koleksiyon oluştururken, amacının ise tüm dünya ülkelerinin madeni ve kağıt paralarını bir koleksiyonda buluşturmak olduğunu söyledi.
Öğrencilik yıllarında kente gelen yabancılardan gördüğü paraların dikkatini çektiğini ve bunun üzerine böyle bir koleksiyon çalışmasına başladığını anlatan Dağ, dünyanın 192 ülkesinden 65’inin madeni ve kağıt parasını bir araya getirmeyi başardığını kaydetti. Cumhuriyet tarihinden bu yana basılan birçok Türk parasını da koleksiyonunda bulunduran Dağ, “İlkokul yıllarında özellikle Orta Asya ülkelerinden Türkiye’ye ve ilimize gelenler oluyordu. Afganistan, Pakistan, Türkmenistan, İran ve Irak gibi ülkelerden ilimize gelenlerden gördüğüm paralar dikkatimi çekti. Ben de bunları biriktirmeye başladım. Zamanla bunlar çoğaldı. Aklıma bu fikir geldi. Neden olmasın dedim ve tüm dünya ülkelerinin paralarını bir araya getirmek istedim. O günden bu yana yaklaşık olarak 60-65 ülkenin paralarını biriktirdim. Şu an çoğu zaten burada koleksiyonda bulunuyor” dedi.
“Amacım bütün dünya ülkelerinin parasını bir araya toplamak”
Yabancılarla başladığı koleksiyona eş, dost, akraba ve arkadaşlardan da aldığı destekle devam ettiğini anlatan koleksiyoncu Dağ, “Bana her yerden bu tarz paralar gönderildi. Onlarda bulamadığım paraları ise kendim farklı yollardan, internetten araştırarak bir araya getirdim. Amacım bütün dünya ülkelerinin paralarını bir araya toplamaktır. Yaklaşık 65 ülke şu an hazır. Geri kalan ülkelerin paralarını da bir araya getirmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
“Paralarda ülkenin gelişmişlik düzeyini de görmek mümkün”
Koleksiyonda Rus paralarından Irak devrik lideri Saddam Hüseyin’in kendi adına bastırdığı paraya, cumhuriyet döneminde basılan ilk madeni ve kağıt paralara kadar birçok para bulunduran Dağ, “Bu para 1900’lü yıllarda basılan Rus parasıdır. Biraz daha ipeksi bir yapısı var. Şu anda antik değer taşıyor. Brezilya’ya ait paraya baktığımızda ise o dönemde liderler resmini iki taraflı olarak paraya basmışlar. Hangi taraftan bakarsanız resmi düz görebiliyorsunuz. Ülkelerin paralarına bakıldığında, aslında o ülkenin değer yargılarını ya da gelişmişlik düzeyini de görmek mümkün” diye konuştu.
Cumhuriyet tarihinde basılan ilk metal ve kağıt paraların da koleksiyonunda yer aldığını anlatan Dağ, konuşmasına şöyle devam etti:
“Cumhuriyet tarihinde basılan ilk metal para gördüğünüz gibi ortası delik ve yine o tarihlere ait ilk kağıt paralardan bir tanesi 500 Türk Lirası, bu da nadir bulunan bir paradır. Koleksiyonumda yer almaktadır. Yine İran parası bunun da ilginç bir hikayesi var. Düğünlerde kullanılan parada çiçek ya da gelin damat fotoğrafı varken, diğerinde ise liderlerinin fotoğrafı mevcuttur. Sırf liderlerinin fotoğrafı yere düşürülmesin diye böyle bir yöntem kullanılmış, düğün paraları diğer parayla aynı değeri taşımaktadır.”
Madeni paralardan da genelde eski paraların elinde olduğunu anlatan Vanlı koleksiyoncu, “Elimde Cumhuriyet tarihinin ilk basılan madeni paraları bulunmaktadır. Madeni Türk Lirası zamanla değişime uğrayarak son halini bulmuş, aynı zamanda bu paralar Türkiye’nin ekonomik gelişmişliğini de ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.