Van'da Uluslararası Sadi-i Şirazi Paneli

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile İran Tebriz Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 13. yüzyılın en büyük ediplerinden biri olan Şeyh Müşerref bin Müslih Şirazi’yi (Sadi-i Şirazi) konu edinen uluslararası panel düzenlendi.

Kültür Sanat 22.10.2016 01:56:12 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile İran Tebriz Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 13. yüzyılın en büyük ediplerinden biri olan Şeyh Müşerref bin Müslih Şirazi’yi (Sadi-i Şirazi) konu edinen uluslararası panel düzenlendi.


YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Vali İbrahim Taşyapan, Sadî’yi ve onun güzelliklerini dinlemek üzere panele katıldıklarını ifade ederek, “Şeyh Sadî hepimizin geçmişinde ve gelişmesinde, fikirleri, sözleri, deyişleri ile gönlümüzü coşturan bir büyük. Bugün onu burada anıyoruz. İran bizim çok kadim bir dostumuz, komşumuz ve kardeş ülkemiz. Onlarla komşu olmamız hasebiyle de Yüzüncü Yıl Üniversitemiz ve İran’daki birçok üniversite ile aramızda kültürel bağlar oluşmakta. Beraber çalışmalar yapmaktayız. Sadece bunlar değil ekonomik ve siyasal ilişkilerimizi de çok üst düzeyde sürdürmekteyiz. Sadî-i Şîrazî’yi biz ‘Bostan’ eseri ile tanıdık. 

Çocukluğumuzdan bu yana başucumuzda olan ve hayatımıza ışık veren sözlere sahiptir” diye konuştu.
Sadî-i Şîrazî’nin eserlerinin yüzyıllar önce yazılmasına rağmen yeni yazılmış hissi uyandırdığını belirten Vali Taşyapan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sadî-i Şîrazî, bizdeki Yunus Emre gibi geleceğimize ışık tutuyor. Burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Her gün dünyadan tatsız şeyler duymak yerine bugün burada Sadî-i Şîrazî’yi dinlemek hepimizin gönlünü neşelendirecektir. Önümüzde aydın günler yaşamayı umut ediyorum ve bu panelde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”


YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, Türk üniversitelerinin yurtdışı üniversitelerle yaptıkları bilimsel ve kültürel işbirliklerinin her zaman önem arz ettiğini belirterek, bu felsefe doğrultusunda uzun bir süredir başta komşu ülkeler olmak üzere farklı ülkelerden birçok üniversite ile bilimsel ve kültürel anlamda ortak anlaşma ve protokoller yaptıklarını söyledi. YYÜ ve Tebriz Üniversitesinin ortaklaşa düzenledikleri Uluslararası Sadî-i Şirazî Panelinin her iki ülkenin seçkin bilim adamlarını bir araya getirdiğini kaydeden Rektör Battal, “Bu coğrafyaların bize sunduğu en büyük değerlerden biri olan Sadî-i Şîrazî de özellikle İslam edebiyatında insanı merkeze alan, insanın evrendeki varlığını tartışan, insanı tanımaya ve anlamaya yönelik değerli eserler kaleme almıştır. Tasavvufi düşüncenin izlerini taşıyan bir anlayışla tüm insanlığa olgunlaşmanın yollarını göstermiştir. Nazım veya nesir biçimindeki yapıtlarıyla insanı insan yapan sevgi, alçakgönüllülük gibi erdemleri övmüş, bu değerlerin her şeyin üstünde olması gerektiğinden bahsetmiştir. Hem kendi döneminde hem de günümüzde yaşayan insanlar için bir kılavuz olagelmiştir” dedi.


İran Erzurum Konsolosluğu Kültür Ateşesi Hasan Didebani de, panele katılanlara teşekkür ederek, Sadî-i Şîrazî’nin meşhur eserler kaleme aldığını ve eserlerinde çoğunlukla Kur’an-ı Kerim’i anlattığını söyledi.


Sadî-i Şîrazî panelinin; YYÜ Edebiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü ile İran Tebriz Üniversitesi tarafından ortaklaşa hazırlandığını belirten YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan ise, “Bu panel fikri İran ile olan dostluk ilişkileri çerçevesinde ortaya çıktı. Van Valiliği başta olmak üzere YYÜ Rektörlüğü ve sivil toplum kuruluşlarının panelde büyük katkısı var. Bu bağlamda katkılarından dolayı herkese huzurlarınızda teşekkür etmek isterim. Panele Türkiye’den konunun uzmanlarını davet ettik. Farklı üniversitelerden dört profesör hocamız, İran’dan ise 9 akademisyen panelimize katıldı. Sadî-i Şîrazî iki ülkenin ortak mirasıdır. Günümüz gençliğine tanıtılmasına vesile olmak bizim için onurdur" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Doç. Dr. Mohemmed Hakpur, Prof. Dr. Mohemmed Mehdıpur, Prof. Dr. Hayati Aydın, Prof. Dr. Mustafa Çiçekler ve Doç. Dr. İbrahim Rençber tarafından Sadî’nin hayatı ve eserlerinin anlatılmasıyla devam eden panele, YYÜ edebiyat ve ilahiyat fakültelerinden öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem