Van'da güzel bir kahvaltıya uyanmak

Van dediğimizde ilk akla gelenlerden biri de kuşkusuz Van kahvaltısı. Cacık (kahvaltılık), murtuğa (tereyağı, un, yumurta) kavut (esmer buğday, süt ve un), Van otlu peyniri

Kültür Sanat 25.11.2016 23:25:39 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van dediğimizde ilk akla gelenlerden biri de kuşkusuz Van kahvaltısı. Cacık (kahvaltılık), murtuğa (tereyağı, un, yumurta) kavut (esmer buğday, süt ve un), Van otlu peyniri, bal, kaymak ve daha bir sürü malzeme ile hazırlanan kahvaltı servisi sabah 04.00'da başlıyor. Bu tadına doyum olmayan lezzetleri misafirlerine eksiksiz sunan kahvaltı salonlarının kapanışı ise en geç 12.00... Yani erkenden giden en taze kahvaltıların tadını doyasıya çıkarıyor. 

Van'da güzel bir kahvaltıya uyanmak

Piyasanın sahte ürünlerle dolu olduğu bir dönemde, Van kahvaltı sofrasının ürünleri orjinalliğiyle birçok kişinin beklentilerini karşılıyor. Hakiki Van balı, süt kaymağı,  yoğurt kaymağı, yayık tereyağı, Van cacığı, nefis otlu peynir, örme - beyaz peyniri, kavurmalı-sucuklu yumurtası, zeytini, murtuğa, kavut ve salatalık çeşitlerinden oluşan sofrasının yanına ayrıca güzelce demlenmiş çayı ile ziyafetiniz tamamlanır.

Van'ın kendine has, vazgeçilmez yöresel ürünlerinden biri olan otlu peynir, kahvaltı masasının en özel lezzetidir. Özellikle otlu peynirli yumurta Van kahvaltı lezzetlerinin vazgeçilmezlerindendir. Van otlu peynirine dağlarda yetişen hoş kokulu ve  sağlığa faydalı otlar girer. Bu otlar, ilkbaharda çiçeklenme döneminde toplanır, yöresel isimleriyle Sirmo, Mendo, Peliz, Yarpuz (Yabani nane), Mustafa çiçeği, Helis (Çaşur) ve kekiktir. Bilimsel araştırmalarla tespit edilen bu bitkilerin yararları binlerce yıl önceki üreticilerin gözlemleriyle tespit edilmiştir. Peynirin içerisine koyulan bu otlar, damak lezzeti vermenin yanı sıra, aynı zamanda sindirim sistemi şikayeti olanlara faydalı bir özellik taşır. Van’da yılda yaklaşık 5000 ton otlu peynir üretilmektedir. 

VAN KAHVALTILIK TARİFLERİ

Kavut Tarifi: Buğday kavrulduktan sonra un haline getirilmesiyle elde edilen kavut, sade yağ ile karıştırılıp bulamaç yapılıyor. Kavut çayla beraber yenildiğinde oldukça lezzetlidir.
Malzemesi : 2 su bardağı kavut unu
Şerbeti için : 1 su bardağı su, 1 su bardağı şeker, 5 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Önce şerbeti hazırlamak için su ve şerbeti bir tencrede kaynamaya koyulur. Kaynayan ve kıvama gelen şerbet ılıklaşması için bir kenara alınır. Bu arada başka bir tencerede gavut unu ve 4 su bardağı suyu ekleyerek haşlar gibi karıştırarak pişirilir. Sıcak bir hamur elde edilir. Altı söndürüp tenceresi bir tepsinin içine boşaltılır. Şerbeti üzerine gezdirilip hamurun şerbeti emmesi için ara sıra kaşıkla delikler açılır ve bir süre bekletilir. Servis yapılacağı zaman tereyağını eritip kızgın bir şekilde kavutun üzerine gezdirilir.

MURTUĞA TARİFİ:
Malzemeler
Tereyağı 250 gr
yumurta 4 adet
1 su bardağı un.

Yapılışı: Bakır bir tencerede yağ eritilir. Yağı kızdıktan sonra un azar azar dökülerek iyice karıştırılır, hafif sarı renkte kavrulur, diğer tarafta bir kasede çatalla çırpılmış yumurtalar çörek içinin üzerine gezdirilerek dökülür, bu sırada yumurta çörek içine karışır ve kabarır, fazla dağılmamasına dikkat edilerek çatalla çevrilir ve diğer tarafın pişmesi sağlanır.Servis tabağına alınır, genellikle bal ya da reçele yenir.

Besin değeri oldukça yüksek, lezzeti ve zengin çeşitleriyle Van Kahvaltıı kültürü içinde özel bir yer alıyor.Günümüzde Van’da 50’nin üzerinde kahvaltı salonu bulunmaktadır, sabahın ilk ışıkları ile açılıp, gün batımı ile kapanır. Van’da kahvaltı yapmak çok özel bir keyiftir.
 

Doğu Rehberi