Bu yıl 7’incisi düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında ‘Türk Sinemasında Yerel Kodlar Yerellik-Yerlilik Ekseninde Türk Sinema Tarihine Bakış’ konulu sempozyum başladı.
Bir otelde gerçekleştirilen sempozyumun açılış programına, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları, Malatya Film Festivali Direktörü Suat Koçer, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mahmut Öner Özer, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Şube Müdürleri, Meclis Üyeleri, Muhtarlar ile Üniversite Öğrencileri katıldı.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Malatya tanıtım filmi gösteriminin ardından Sempozyum açılış konuşmalarına geçildi.
"Hiç bir şey yerel olmadan, evrensel olamaz"
Malatya Uluslararası Film Festivali’nin çatısı altında sinemaseverleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Koçer, "Organizasyonda, sempozyumda, festivalde emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Sinemamızın büyük ustası Metin Erksan’ın bir ifadesi var. ‘Türkiye’de aydın veya entelektüel anılmanız için, tarihinizle sağlıklı bir ilişkiniz olması lazım.’ Bu kavram sadece aydın ve entelektüel kavramlar için değil, sanat ve sinema için de geçerlidir. Sinema bu topraklara geldiği 1900 yılların başından beri kendi bulunmuş olduğu coğrafyanın değerleri ile ciddi anlamda ilişkidir. Sorumlu bir ilişki kurdu. Geriye dönüp baktığımız da 100 yıllık süreçte bunun çok belirgin emarelerini görebiliriz” dedi. Festivallerin Türkiye’de sinema sektörüne can ve kan verdiğini ifade eden Koçer, “Sadece seyirciyle filmleri buluşturan organizasyonlar değil, sinemaya şekil veren organizasyonlar. Malatya film festivali bu ülkenin bu coğrafyanın değerlerine, zenginliklere sahip çıkan bir anlayışla yoluna devam edecek. Bu sempozyum da 2 gün boyunca Türk sinemasında yerel kodları, sinemada yaşanan sorunlara kafa yoracağız ve kitaplaştırıp katılımcılarımıza vereceğiz. ‘Hiçbir şey yerel olmadan, evrensel olamaz diyor" ustamız Kemal Tahir. Çok anlamlı ve önemli bir söz. Sinemamızın uluslararası arenada zaaflarını ve toplumla olan sorunlu ilişkisini ifade eden çok güzel bir söz" şeklinde konuştu.
"İnsana, kültüre ve sosyal dokuya dokunan projeler çok önemli"
7. Malatya Uluslararası Film Festivalinin her geçen gün kendini kabul ettiren ve diğer festivaller arasında da dikkat çeken bir seviyeye geldiğini ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise “Burada anlamlı bir sempozyum gerçekleştirilecek. Türk sinemasının geldiği yer, eksiklikler ve ne kadar yereliz burada konuşulacak” ifadelerine yer verdi. Malatya’nın kalkınması ve gelişmesinin yanı sıra sosyalleşmesi içinde birçok projeler hazırladıklarının altını çizen Çakır, “Çok önemli yatırımlar yapıyoruz. Ama insana, kültüre dokunan kentin sosyal dokusuna etki sağlayacak projeler de bizim için ayrı bir anlam ifade ediyor. Festivalimizin Malatya’ya çok ciddi manada fayda sağladığı inancındayım. Hem sektöre olan katkısı, hem de kentimize olan katkısı her iki açıdan da baktığımız zaman çok önemli” dedi.
Film festivalinin birçok farklı boyutla incelenmesinin kendileri için büyük bir anlam ifade ettiğini dile getiren Çakır, “Malatya Film Festivalini ayrı bir yere taşıyor. Bugün sempozyumumuz da bunlardan bir tanesi. Dolayısıyla biz ne kadar reytinglere önem vermeliyiz, ne kadar işin sanatsal yönüne, temellerine ve köklerine bağlı kalmalıyız? Bugün burada saygın konuklarımızın ortaya koyacağı, fikir ve yorumlarla kitaplaşmış olacak. Burada konuşulacak olan konuların Türk sineması adına çok önem arz edeceği kanaatindeyim” diye konuştu.
Başkan Çakır, "Sinema sadece reyting ve taklitler üzerinden gitmemeli, sinema bizim tarihimizi, kültürümüzü, değerlerimizi yansıtabilmeli. Sinema bizim sinema olmalı. Son yıllarda İran ve Hint sineması kendi değerleri üzerinden yükseliyor ve dünyaya kendini kabul ettiriyor. Sinema alanında bir ülkenin kimliğinin, kültürünün başka ülkeler üzerinde ne kadar etki ettiğini bilmekteyiz. ABD sinema kültürü ile dünya tek bir kültür etrafında savrulmaya başladı. Bizim arzumuz Türk sinemasının kendi değerlerini, kendi kültürünü yansıtan sağlam köklerle yükselen bir trende girmesi. Son yıllarda tekrar bir canlılığın olması, bizim film ve sinemamızın yükselişte olması ve kendini kabullendiriyor olması çok önemli. Film festivali ile on binlerce hemşerimize ulusal ve uluslararası filmlerimizi hem merkezde hem de ilçelerimizde sunmuş olacağız. Amacımız bu sektörde Malatya olarak var olduğumuzu, bu işe önem verdiğimizi belirtmek. Konuklarımızı Malatya’da görmekten ve ağırlamaktan mutluluk duyuyorum" dedi.
Açılış programının ardından Sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Oturum Başkanlığını İshak Aslan’ın yaptığı Türk Sineması ve Yerellik konulu oturumda Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı ‘Türk Sinemasında Yerellik mi, Yerellik mi?’, Barış Saydam ‘Ulusal Tarih Tezinden Ulusal Sinemaya Geçiş:1950’lerin İlk Yarısının Panoraması’, Arş. Gör. Mesut Bostan da ‘Lütfi Akad’ın Sinema Düşüncesinde Yerlilik’ konusu hakkında sinevizyon eşliğinde ayrıntılı bilgiler verdi.
Sempozyumun öğleden sonra yapılan ve Oturum Başkanlığını Abdulhamit Güler’in yaptığı Yeşilçam’da Arayışlar konulu II. Oturumda Malatya Film Festivali Direktörü Suat Koçer ‘Yerlilik Bağlamında Türk Sinemasında Kemal Tahir Etkisi’, Yönetmen-Senarist-Yapımcı Mesut Uçakan, ‘Sinemada Manevi arayışlar ve Milli Sinema Serüveni’, Hüseyin Etil ‘Yılmaz Güney Sinemasında Bir Zamanlar Anadolu: Umut, Sürü ve Arkadaş’ konularında dinleyicilere bilgiler verdi.