Hıdrellez 8 Aralık'ta seyirci ile buluşuyor

Anadolu kültüründe önemli bir yer tutan hıdrellez geleneğini de gündeme getiren Hıdrellez oyunu 8 Aralık Perşembe gününden itibaren Van Devlet Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşacak.

Kültür Sanat 6.12.2016 23:00:11 0
Hıdrellez 8 Aralık
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ziya Türk’ün Haberi

 

Firuze Engin’in yazdığı ve Şirin Ergüven Hamşioğlu’nun yönetmenliğini yaptığı, ayrıca oyuncu olarak yer aldığı HIDRELLEZ oyununda Çiğdem Yıldız, Butahan Yalçın, Abdüsselam Çok, Muharrem Dalfidan, Doğukan Özman, Doğukan Özman, Mehmet Emrah Hamşioğlu, Behice Maurer, Gülbahar Bozkurt, Betül Tirben, Mustafa Dileklen, Ezgi Yıldız, Emin Gürsoy, Özgür Sağlık, Özgür Sağlık, Ümit Doğal ve Edip Kamacı’dan oluşan zengin bir oyuncu kadrosu ile seyirci karşısına çıkıyor.

 

FARKLI HAYATLAR VE KÜLTÜRLER HIDRELLEZ İLE BİR ARADA

 

HIDRELLEZ oyunu, Edirne’nin Kargakapı Mahallesi’nde Çingeneler için yaşam yoksulluğun ve çaresizliğin zorluklarıyla dolu bir hayatı konu ediniyor. Oyunda Tinke halanın torunu seyyal, evlerine saklanmak için gelen Ender ile umutsuz bir aşka yelken açmıştır. Polisten kaçmak için mahalleye sığınan Ender ise bu mahallede İstanbul’dan farklı bir sosyal doku ile karışlaşır. Seyyal, kentin varoşunda özlemleri ve duyguları ile yaşadığı gerçekliğin arasına sıkışmıştır. 1970’li yılların sonlarına doğru bir hıdrellez sabahı Ender gizlice yurtdışına kaçar, Seyyal ise aşkını yüreğine gömüp bu mahalledeki kaderi ile baş başa kaldığı, farklı kültür, hayat ve hayalleri bir arada seyirciye sunulacak.

 

ŞİRİN ERGÜVEN HAMŞİOĞLU, “HIDRELLEZ’DE HAYATIN TOPLAMINI KAPSAYAN KORAJ VAR”

 

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Van ve bölge kültüründe önemli bir yeri olan geleneğe de vurgu yapmak istediklerini belirten HIDRELLEZ oyunu yönetmeni Şirin Ergüven Hamşioğlu, “Seyircinin oyun içerisinde kendi kültürüne ait değeri görmesini, oyunla kendisini bütünleştirmesini önemsiyoruz. Oyun içinde güldüren, hüzünlendiren bölümlerin yanı sıra duygulandıran aşk hikâyesi de var. Dünyada, bölgede ve ülkemiz içerisinde son dönemlerde meydana gelen ve yaşam şartlarını zorlaştıran gelişmeler içerisinde coğrafyamızın insanını biraz güldürebilmek eğlendirerek duygulandırmak ve düşündürmek istedik. Yani bir başka ifade ile hepimizin yaşamımızın çeşitli dönemlerinde karşılaştığımız hayatın toplamını kapsayan bir korajı vermek istedik.  Tamamı Van Devlet Tiyatrosu ekibinden oluşan kadrosu ile oyun sezon sonuna kadar Van’da ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sahnelenecek. Seyircinin büyük bir beğeni ile izleyeceği oyunumuza Vanlı tiyatro severleri davet ediyorum” dedi.

 

KADINLAR DAHA SOSYAL VE SORUMLU

 

Van Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunlara kadınların ve öğrencilerin daha yoğun olarak ilgi gösterdiğine dikkat çeken Şirin Ergüven Hamşioğlu, “Genel olarak Vanlılar tiyatroya ilgi gösteriyor. Oyunlarımız her kesime hitap etmesine rağmen, ilgi gösterenlerin önemli bir bölümü kadınlar ve öğrenciler. Kadınların yaklaşımı, bakış açısı, detayları görebilmeleri, daha duygusal olmalarının yanı sıra daha sorumlu ve sosyal olduklarını düşünüyorum. Yaşama özel bir renk ve estetik kazandıran kadınların ilgisi bizi de tiyatronun geleceği açısından ümitlendiriyor. Yöre halkı ile buluşan kültürlere hitap eden oyunları sahnelemeyi önemsiyoruz. Çünkü seyirciyi hayatın gerçekleri ile buluşturarak hem tiyatroya olan ilgisini arttırmak, hem de tiyatro kültürünün gelişerek yaygınlaşmasını hedefliyoruz” dedi. 

 

 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem