Dostları Malatya'da Halit Refiğ'i konuşacak

Kültür Sanat 7.11.2017 11:14:00 0
Dostları Malatya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.11.2017 11:14
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Malatya Uluslararası Film Festivali, usta yönetmen Halit Refiğ’i, aramızdan ayrılışının 8. yılında çok özel iki filmle anıyor. Dostları, film gösteriminin ardından Halit Refiğ’i konuşacak.
Görüş ve filmleriyle “Ulusal Sinema” akımının öncülüğünü yapan, Türkiye Sineması’nın halktan kopmadan kendi kimliği ve gerçeğiyle özgün yerini oluşturması yolunda unutulmaz filmlere imza atan usta yönetmen Halit Refiğ, 7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında, anlamlı bir etkinlikte anılacak. 10 Kasım Cuma günü gerçekleşecek programda Halit Refiğ’in çok özel iki filmi, “Teyzem” (1986) ve “Karılar Koğuşu” (1989) gösterilecek, ardından dostları büyük ustanın sineması ve dünyaya bakışını konuşacak.
“Bir eş ve sinemacı olarak Halit Refiğ”
Festival etkinlikleri kapsamında Teyzem ve Karılar Koğuşu filmlerinin gösteriminin ardından, Halit Refiğ’in anılacağı bir panel düzenlenecek. Panele Halit Refiğ’in eşi Gülper Refiğ, yakın dostu, usta oyuncu Hülya Koçyiğit ile senarist ve yönetmen Ümit Ünal konuşmacı olarak katılacak. Panelin moderatörlüğünü ise 7. Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü, sinema yazarı Suat Köçer üstlenecek.
Ulusal sinemanın öncüsü; Halit Refiğ
Zamanın toplumsal gerçekçilik eğilimli ilk filmleri ve odak noktası sıklıkla Anadolu insanının sorunları, iç göç olgusu, sosyal adaletsizlik gibi konuları işleyen filmleri ile Halit Refiğ, 1965 yılından sonra çektiği filmlerle daha sonra “Ulusal Sinema” olarak adlandıralacak “Halk Sineması” kavramını ortaya koydu. Tanıştığı Kemal Tahir’in görüşlerinden etkilenerek düşünce hayatı ve sinemasını büyük ölçüde Kemal Tahir’in düşünceleri doğrultusunda şekillendiren Refiğ, söyleşilerinde Kemal Tahir’e duyduğu hayranlık, saygı ve minneti sıklıkla dile getirdi.
Festival kapsamında Halit Refiğ’in anısına gösterilecek filmlerden ilki ise senaryosu Ümit Ünal tarafından yazılan, başrolünde dönemin popüler oyuncularından Müjder Ar’ın yer aldığı, 1986 yılı yapımı “Teyzem” filmi olacak.
Psikolojik sorunlar yaşayan bir genç kadının ve yeğeninin çevresinde bir dönemi toplumsal ve siyasal yapısıyla en güzel şekilde anlatan, sinemamızın başyapıtlarından biri olan filmde Müjde Ar’a Mehmet Akan, Necati Bilgiç, Tomris Oğuzalp ve Yaşar Alptekin gibi isimler eşlik ediyor. Film, 27. Altın Portakal Film Festivali’nde Halit Refiğ’e En İyi Yönetmen, Müjde Ar’a da En İyi Kadın Oyuncu ve ödüllerini kazandırmıştı.
Türk sinemasının kimliğini her daim bağrından çıktığı halkın arasında araması gerektiğine inanan Refiğ’in filminin oyuncu kadrosunda Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Perihan Savaş, Erol Taş ve Tuncer Necmioğlu yer alıyor.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzincan amatör U14 Ligi başladı


Van Spor

Ağrılı boksör Sezgin Acar Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığlı sporcu gülle atmada Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ