Tarih: 26.01.2018 09:12
Çemişgezek'te 'Tarihi ve Kültürel Dokunun' korunması için çalışma
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinin tarihi ve kültürel dokunun korunması için çalışma başlattığı bildirildi
Köklü bir tarih ve kültürel izleri barındıran Çemişgezek ilçesinin dokusunun korunmasıyla birlikte turizme kazandırılması, ilçe genelindeki yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan eserlerin restorasyonunun yapılmasına yönelik olarak, Başkent Çemişgezekliler Derneği çalışma başlattı.
Dernek yönetimi, ilçenin tarihi ve kültürel dokusunun korunması amacıyla ortaya koydukları program çerçevesinde, siyaset, ilgili bürokrasi ve akademisyenlere ilçedeki dokunun son durumunu belirten görsel destekli bilgiler vererek, çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi ve destek talebinde bulundu.
Çevre ve Kültür Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Metin Sözen ile İstanbul’da bir araya gelen Başkent Çemişgezekliler Derneği yönetiminin, Çemişgezek’in Tarihi Kentler Birliğine üyeliği ile birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bütüncül tespit çalışmalarının yapılması, ilçenin tarihi ve kültürel zenginliği ile ön plana çıkan Cihangir Köyünün “Köyler yaşamalıdır” projesi kapsamına alınması dahil bir çok konuya değinildiği belirtildi.
Başkent Çemişgezekliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Özdemirci Tarihi ve kültürel varlıklarımız bizlere geçmişten kalan bir miras olduğu kadar, gelecek kuşaklara sağlam ulaştırmamız gereken emanetlerdir. Bizler Başkent Çemişgezekliler olarak bugüne kadar ön plana çıkarılamayan turizm potansiyelimizin değerlendirilmesi amacıyla sistematik bir çalışma süreci yürütmekteyiz. Çemişgezek ilçesi doğal sit alanı, anıtsal yapılar ve tarihi konut dokusunu bir arada barındıran ender yerleşim yerlerinden biridir. Tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan farklı medeniyetlere ait eserleri barındıran, Osmanlı İmparatorluğuna Sancaklık yapmış ilçemizin turizm potansiyelinin hayata geçirilmesi sistematik, bütüncül ve uzun soluklu bir çalışmanın sonucunda mümkün olabilecektir. Hedefimiz, ilçemizi restorasyonu tamamlanmış eserleri, konaklama, rekreasyon alanları ile binlerce turistin ziyaret edeceği, köylüsünden esnafına tüm ilçe halkının yaşam kalitesinin artacağı bir noktaya getirebilmektir. Aslında çok da zor olmayan bu hedefin gerçekleşmesi mülki ve yerel yönetimden, iş adamlarımıza ve sivil toplum örgütlerine uzanan tüm kesimlerin inanması, bu ortak gayede birlikte hareket etmesine bağlıdır. Bu noktada yerel yönetimler ve bürokrasinin çeşitli alanlarında tecrübe sahibi dernek yönetim kurulu üyelerimiz çalışmalara öncülük etme, yönlendirme ve koordine etme noktasında önemli görevler üstlenecektir "dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —