Bu örnekler dünyanın hiçbir yerinde yok

Kültür Sanat 24.10.2017 13:01:38 0
Bu örnekler dünyanın hiçbir yerinde yok
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.10.2017 13:01
BİTLİS (İHA) – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, Ahlat ve Ahlat mezar taşlarının Türk aydınlarının yetişerek dünyaya yayılmasına vesile olduğunu kendilerine gösterdiğini belirterek, “Dünyanın hiçbir yerinde 4 metre yüksekliğinde ve tek parça taştan yapılmış, bir ve 1,5 metresi de yerin altına kadar giden böyle devasa taşlara rastlanılmıyor” dedi.
Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda kazı ve restorasyon çalışmaları devam ederken, 7 yılda 600 mezar taşının düzeltildiği belirtildi. Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da adlandırılan Selçuklu Mezarlığı’ndaki çalışmalar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının destekleriyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında yürütülüyor.
Yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Karahan, Türk İslam tarihi açısından yeryüzünde bu çeşit bir mezarlığın tek olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Selçuklu Meydan Mezarlığı, 210 dönümden oluşuyor. Buranın her yıl çevre temizliğini yapıyoruz. Yıkılmış olan taşları ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Eğik taşları düzelterek üzerlerindeki likeni temizliyoruz. Uzmanlarımız tarafından okumaları ve çizimleri yapılarak arşivleniyor. Bu sezonla birlikte 7 yıl boyunca aşağı yukarı 600 civarında mezar taşının şakulünü alıp düzeltmesini yaptık. 550 tane mezar taşının okumasını gerçekleştirdik. Yaklaşık 500 taşın ise likenini temizledik. Bu çalışmalar Cumhurbaşkanımızın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkı ve destekleriyle sürdürülmektedir. Şu an bulunduğumuz alanda ise DAP İdaresi destek vermektedir. Burada DAP adına 40 tane taşın liken temizliğini yapmaktayız. Hemen hemen tamamlamak üzereyiz. Az bir kısmı kaldı. Bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sezon eğer müsaade ederse, tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarından dolayı devam edecek. Cumhurbaşkanlığımıza, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve DAP’a bu imkanları sağladıkları için çok teşekkür ederiz” dedi.

“Yeryüzünde bu çeşit bir mezarlık tektir”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, Türk İslam tarihi açısından yeryüzünde bu çeşit bir mezarlığın tek olmasının önemli olduğuna değinerek, “Buradaki kültürel yapıyı, geçmişteki yerleşimi bize bildirmektedir. Arkamızdaki taşların birçoğu 32 tane usta tarafından yapılmıştır. Burada çok büyük bir atölye var. Kültürel bir çalışma var. Bu mezar taşlarının devamı Divriği Ulu Camii’nde de aynı şekilde süslemeleri görmekteyiz. Çünkü Ahlat çok büyük sanatkarları yetiştirip Anadolu’ya gönderiyor. Bu bakımdan da oldukça önemlidir. Ayrıca Ahlat ve Ahlat mezar taşları, Türk aydınlarının yetişerek dünyaya yayılmasına vesile olduğunu bize gösteriyor. Bu açıdan da oldukça önemlidir. Bir de dünyanın hiçbir yerinde 4 metre yüksekliğinde ve tek parça taştan yapılmış, bir ve 1,5 metresi de yerin altına kadar giden böyle devasa taşlara rastlanılmıyor. Bunların üzerindeki süslemeler çok önemlidir. Selçuklular döneminde Karatay ve Sırçalı medreselerinde, Kubadabad Sarayı’nda, Divriği Ulu Camii’nde, Kayseri’deki yapılarda gördüğünüz tüm süslemeleri burada görebiliyoruz. Geometrik süslemeler, palmetler, rumiler, ejderha başları, bunların hepsi Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nda görülüyor. Kültürel açıdan çok önemli bir yer, bu yüzden devam ettirilmesi ve taşların korunması çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ